Naslovnica U FOKUSU Težak udarac Ukrajini: Rusi probili front i preuzeli kontrolu!

Težak udarac Ukrajini: Rusi probili front i preuzeli kontrolu!

Selo Pervomajsko u pravcu Donjecka nalazi se od danas pod punom kontrolom ruskih snaga.

Jedinice 9. brigade podigle su u utorak zastavu Rusije na zapadnoj periferiji sela. Izviđački dron zabeležio je završnicu bitke. Na snimku se vidi selo u potpunim ruševinama iznad koga se diže gust dim.

Vest je potvrdila i Ukrajina.

– Neprijatelj je uspeo da probije odbranu 59. streljačkog bataljona i potpuno povrati Pervomajsko. Borbe su zapravo počele u avgustu 2022. godine. Selo je postalo jedno od najtoplijih tačaka u ratu i velika cena je plaćena za njega. Šteta što su naši branioci platili priličnu cenu, posebno momci slavne 59. odvojene motorizovane brigade, koji su se hrabro borili i pokušavali da odbrane Pervomajsko – navodi ukrajinski vojni kanal DeepState.

Pervomajsko se inače nalazi desetak kilometa jugozapadno od Avdijivke i pre rata imalo je oko 2.000 meštana.

Ukrajinske snage su se prema navodima pojedinih vojnih blogera povukle u susedno naselje Netajlovo gde se nalazi poslednja linija odbrane pred Karlovkom.

– Oružanim snagama Rusije sada je otvoren put ka Netajlovu. To naselje je južni čvor neprijateljske odbrane na trouglu Orlovka-Umanskoe-Netajlovo – navodi ruski vojni bloger Ribar.

Rusi su u Donjckom pravcu imali uspeha i kod Krasnogorovke!

Analitičar nemačkog tabloida Bild Julijan Ropke navodi na osnovu informacija sa fronta da su ruske trupe ušle u grad.

Krasnogorovka se nalazi 20 km zapadno od Donjecka u blizini sela Staromihajlovka i pre rata imala je oko 15.000 građana. Na snimcima sa fronta vidi se kako ruske trupe ulaze u naselje u oklopnim vozilima sa jugoistoka iz blizine Marjinke prelazeći železničku prugu.

– Moramo pretpostaviti da je Rusija uspešno iskrcala desetine vojnika na jugu Krasnogorovke i da sada zauzima nekoliko stambenih naselja južno i severno od železničke pruge – piše Ropke.

Rusija je nedavno u Donbasu, podsetimo, osvojila Bogdanovku i sada može da napadne Časiv Jar sa tri strane.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social