Naslovnica ŽIVOT TEŽAK ŠOK ZA GMO LOBISTE: Mađarska spalila 5.000 hektara GMO kukuruznih polja

TEŽAK ŠOK ZA GMO LOBISTE: Mađarska spalila 5.000 hektara GMO kukuruznih polja

[adsenseyu3]

field-fire-burn-corn

[adsenseyu2]
Zvaničnici u Mađarskoj su spalili više od 1.000 jutara kukuruzih polja u nastojanju da očiste zemlju od svih prehrambenih proizvoda povezanih sa Monsantom.

Nakon što je Mađarska zabranila genetski modifikovana semena, vlada je odlučila da uništi preostale useve na kojima su zasađena GM semena pre zabrane, piše „Ourdailyideas.com“

Iako se od trgovaca semenima u zemlji zahteva da moraju imati uverenje da njihovi proizvodi ne sadrže GMO, vlasti kažu da će nastaviti aktivno da se bave tim. GMO semena iz Pionira i Monsanta su pronađena pomešana sa prirodnim semenima, verovatno slučajno.

[adsenseyu4]

Mađarska je spalila hiljade ovakvih ilegalnih GM useva tokom prethodnih godina. Vatra je najbolji način da se otarasi tih useva, jer ona uništava njihovu veštačku DNK i zaustavlja širenje u ne-GMO biljke.

Mađarska je zauzela čvrst stav protiv GMO. U stvari, Ustav ove zemlje kaže:

Mađarska će promovisati efikasnu primenu prava iz stava (1) od strane poljoprivrede bez genetski modifikovanih organizama, obezbeđujući pristup zdravoj hrani i vodi za piće, organizovanjem zaštite na radu i zdravstvene zaštite, podržavajući sport i redovne fizičke vežbe, kao i obezbeđenje zaštite životne sredine.

Ovo je u potpunosti suprotno od Amerike, gde GMO nisu ilegalni, i nema ozbiljnih zahteva za etiketiranje. Monsanto se čvrsto drži pravnih i političkih sistema u SAD, koji nisu iznad diskreditacije naučnika koji otkrivaju opasnosti izazvane njihovim proizvodima.

[adsenseyu1]

U stvari, Amerika se sve više izdvaja kao previše popustljiva po ovom pitanju. Rusija je takođe zabranila GMO useve, a veliki broj zemalja u Evropi su zabranile uzgajanje Mosanto GM kukuruza, uključujući i Švajcarsku, Italiju, Poljsku, Austriju, Nemačku, Francusku, Grčku, Luksemburg i Rumuniju.

Mnogo razloga da se izbegne GMO

Zašto bi ljudi u bilo kojoj od ovih zemalja želeli GMO hranu? Samo treba da pogledate rezultate poznate studije Žil-Erik Seralinija u kojoj su pacovi koji su pili određenu količinu Raundapa koji je legalan u vodovodu SAD, zabeležili rast  od 200 do 300 procenata u velikim tumorima.

Osim toga, oni koji su hranjeni GM kukuruzom su pretrpeli teško oštećenje organa, uključujući njihove jetre i bubrege. Čak polovina mužjaka pacova i 70 procenata ženki je uginulo prerano nakon što su hranjeni Monsantovim GM kukuruzom, NK603, koji se nalazi u mnogim žitaricama na bazi kukuruza, čipsevima i tortiljama u Americi.

Kada će se Amerika probuditi?

Da li će njihova vlada ikada usvojiti sličan stav prema tome kao Mađarska? Ovo deluje malo verovatno u ovom trenutnku, tako da se ne treba očekivati da će usevi širom Amerike biti uništeni u skorije vreme. Međutim, oni mogu da sade svoju hranu bez GMO u međuvremenu i da šire sve ono što znaju o opasnostima tih namirnica.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]