TAJNA IGRA JE ZAVRŠENA – PUTIN JE DOBIO RAT: Nemačka ima plan da sve izbeglice vrati u Siriju – EVO ZAŠTO

putin

  • Suština ove priče je ipak znatno drugačija od one kako je predstavljaju u Nemačkoj, mišljenje je u ruskim medijima. Podseća se da je već više zemalja blizu odluke da imigrante vrate u zemlje porekla a najsvežiji su primer Švedska i nedavno Italija. Odluka Nemačke o imigrantima Rusi povezuju sa činjenicom da je rat u Siriji praktično završen te je projekat Zapada da prisilnim migracijama iz Sirije ostave Asada bez vojske, ostao bez smisla.

Nemački ministar: Ako novi azilni centri ne uspeju, izbeglice ćemo deportovati

Šef bavarskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Markus Seder rekao je da bi Nemačka trebalo da počne da šalje potencijalne tražioce azila nazad u njihove granice ako novi izgeglički centar za koji se zalažu savezne vlasti ne bude funkcionisao kako je planirano, prenose ruski mediji sa bloga Pola Antonopulosa.

“Nekontrolisana imigracija je fundamentalno promenila ne samo političku arhitekturu, već i bezbednosnu situaciju u Nemačkoj od 2015. godine. To ne bi trebalo da se desi ponovo,“ rekao je bavarski ministar unutrašnjih poslova i član Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u intervjuu za novine Bild.

Ako nova inicijativa – koja ima za cilj stvaranje velikih izbegličkih centara za smeštaj svih potencijalnih tražilaca azila dok se njihovi zahtevi procesuiraju – na kraju propadne, onda Seder veruje da bi Nemačka trebalo da pribegne drastičnijim merama.

“Mora biti odbijanja za direktan ulazak preko granice,“ naglasio je on.

Bavarska takođe treba da oformi sopstvenu graničnu policiju radi poboljšanja bezbednosti, istakao je ministar. “To takođe može postati model za druge nemačke države,“ rekao je Seder, pozivajući druge nemačke regione da preduzmu korake za ojačavanje svoje granične bezbednosti.

Seder je podržao inicijativu koju je predložio šef CSU-a i nemački savezni ministar unutrašnjih poslova, Horst Sihofer, čiji alternativni plan poziva na zadržavanje izbeglica u prihvatnim objektima do 18 meseci tokom razmatranja njihovih slučajeva.

Nemačke vlasti u centrima bi bile odgovorne za identifikaciju novih dolazaka, kao i za određivanje starosne dobi u slučajevima maloletnih izbeglica.

Novi objekti se zovu Anker centri. Na nemačkom jeziku je “Anker“ akronim za “prijem, obadu, alokaciju i deportaciju.“ Samo oni koji dobiju azil bi bili ovlašćeni da napuste Anker centre, i zatim bi bili integrisani u nemačko društvo. Svim tražiocima azila kojima se odbije ulazak bi onda bili “odmah deportovani.“

Sihofer je pohvalio inicijativu kao “proboj“ u rešavanju problema. Šest centara za testiranje treba biti uspostavljeno u Nemačkoj do jeseni 2018. godine, uključujući i jedan u Bavarskoj. Seder je takođe podržao plan rekavši da on “ne razume zašto neke nemačke države odbijaju da uspostave Anker centre.“

Neki nemački stručnjaci ostaju skeptični prema ovoj inicijativi.

“Ne vidimo nikakvu korist,“ rekao je Verner Šifauer, specijalista za migracije i predsedavajući Saveta za migracije, mreže od oko 150 akademika u nemačkim medijima. On je upozorio da bi postavljanje velikog broja izbeglica u objekat dovelo do veće “frustracije“ među azilantima, što bi dovelo do agresije i kriminalizacije.

“Konflikti će biti podstaknuti činjenicom da će tražioci azila osećati da određene grupe dobijaju povlašćeni tretman,“ rekao je on. Otprilike trećina svih ljudi poslatih u Anker centre bi jednostavno mogla “nestati“ jer bi verovatno pokušali da ilegalno ostanu u Nemačkoj, upozorio je Šifauer.

“U pokušaju da stvore red i jasnoću, Anker centri bi samo stvorili haos i doveli do dalje kriminalizacije,“ jedna je od analitičkih prognoza.

Početkom maja, Nemačka je svedočila incidentu u izbegličkom centru u kom je bilo smešteno na stotine tražioca azila, gde je besna mafija sprečila policiju da deportuje imigranta iz Togoa, što je izazvalo zabrinutost i rasprave o neuspehu države da sprovede zakon i održi bezbednost.

Suština ove priče je ipak znatno drugačija od one kako je predstavljaju u Nemačkoj, mišljenje je u ruskim medijima. Podseća se da je već više zemalja blizu odluke da imigrante vrate u zemlje porekla a najsvežiji su primer Švedska i nedavno Italija. Odluka Nemačke o imigrantima Rusi povezuju sa činjenicom da je rat u Siriji praktično završen te je projekat Zapada da prisilnim migracijama iz Sirije ostave Asada bez vojske, ostao bez smisla. 

Projekat Zapada da migracionom depopulacijom ostave Siriju bez vojske skoro je uspeo da se nisu umešali Rusija i Iran. Iran je hiljadama vojnika nadomestio nedostatak vojske u Siriji i doprineo uz ruske avio udare da se tok rata preokrene. 

Ruski analitičari su još prošle godine tvrdili da je poplava migranata u Evropi samo plod plana da se Sirija oslabi vojno, a kako su Ruske trupe preokrenule rat, analitičari su predvideli da će prvo Nemačka pa onda cela Evropa vratiti migrante u Siriju.

To se sada, čini se i događa, igra je gotova, Sirija je u ruskim rukama.

Webtribune.rs