Švedski stručnjak: Tri faktora zbog čega je Rusija odbila sankcioni napad Zapada

Torbjorn Beker, šef istočnoevropskog instituta na Stokholmskoj školi ekonomije, objasnio je šta je to pomoglo Rusiji da se odupre zapadnim sankcijama.

On je u eteru švedskog TV kanala SVT naveo tri razloga za stabilnost ruske ekonomije.

On je pre svega naveo prihode od prodaje nafte i gasa. Ekspert je ukazao na činjenicu da su prihodi Moskve od prodaje energenata i dalje veoma visoki.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Beker je kao drugi razlog naveo efikasne akcije ruske centralne banke koja se izborila sa nastalim problemima. Treće, istakao je, Rusiji je pomoglo iskustvo prethodnih kriza. Posebno je podsetio na krize 1998, 2008-2009 i nagli pad cena nafte 2014. godine.

Istovremeno, prema Bekeru, pad BDP-a bio je oko 10 odsto. Međutim, ovi faktori su doveli do toga da se Rusija nosila sa posledicama sankcija bolje nego što su predviđali mnogi stručnjaci, zaključio je ekonomista.

Ranije je Međunarodni monetarni fond saopštio da se ruska ekonomija stabilizovala u drugom kvartalu 2022. nakon uvođenja sankcija. Izveštaj MMF-a navodi da se sada predviđa da će se BDP Rusije smanjiti za 3,4 odsto u 2022. godini, što je otprilike polovina pada koji se prvobitno očekivao.

Webtribune.rs