Pada ukrajinski front: Vagnerovi borci oslobodili strateški važan grad Soledar

U jurišu na Soledar nisu učestvovale nikakve jedinice osim boraca grupe, a preuzeli smo i kontrolu nad rudnicima soli u gradu, poručio je Jevgenij Prigožin

Osnivač grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin saopštio je da su pripadnici te grupe preuzeli kontrolu nad celom teritorijom Soledara, strateđki važnog grada na istoku Ukrajine, prenose „RIA Novosti“.

„Jedinice grupe ‘Vagner’ preuzele su kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada formiran je kotao u kome se vode gradske borbe“, napisao je Prigožin na društvenoj mreži „VKontakte“ i dodao da će broj zarobljenika biti saopšten sutra.

On je istakao da u jurišu na Soledar nisu učestvovale nikakve jedinice osim boraca grupe „Vagner“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Pored toga, njegovi borci preuzeli su kontrolu nad rudnicima soli u gradu.

Soledar je rudarski grad oko kog su se juče i danas vodile najžešće borbe. Osvajanjem grada, ruskim snagama se otvara slobodan prolaz ka Bahmutu.

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič rekao je da su neke jedinice pobegle sa linije fronta kod Soledara.

„Postoje jedinice koje beže kod Soledara, bežale su i bežaće. Kada neka četa pobegne sa pravca, njihovi susedi se po pravilu uznemire, a neprijatelj onda utrčava tamo“, rekao je Arestovič u emisiji Marka Fejgina.

Ukrajinski vojnik iz Soledara rekao je za Si-En-En (CNN) da je situacija „kritična“ i da je broj poginulih sada toliko visok da „niko ne broji mrtve“.

„Situacija je kritična. Teško je. Držaćemo se do poslednjeg trenutka. Niko vam neće reći koliko ima mrtvih i ranjenih. Jer niko sa sigurnošću ne zna. Ni jedna osoba. Ne u štabu. Nigde. Pozicije se stalno zauzimaju i ponovo zauzimaju. Ono što je danas bila naša kuća, sutradan postaje Vagnerova“, rekao je vojnik i dodao da u Soledaru niko ne broji mrtve.

Vojnik je rekao da nije jasno koliki deo grada drže Rusi.

„Niko ne može sa sigurnošću da kaže ko se gde preselio i ko šta drži“, tvrdi on.

On je takođe rekao da veruje da će ukrajinski vojni lideri na kraju odustati od borbe za Soledar i zapitao se zašto to još nisu uradili.

„Svi razumeju da će grad biti napušten. Svi to razumeju. Samo želim da razumem šta je poenta (u borbi od kuće do kuće). Zašto umreti, ako ćemo ga ipak napustiti danas ili sutra?“, upitao je on.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)