SUKOB SA SAD BLIZU ALARMA: Predsednik Si naredio kineskoj vojsci da se pripremi za Treći svetski rat

kina5

Predsenik Si Đinping je naredio kineskoj vojsci da se spremi za Treći svetski rat sa SAD-om usred povećanja tenzija između dve supersile

Kako sukobi preko Južnokineskog mora nastavljaju da eskaliraju Si Đinping je izdao svoju prvu vojnu naredbu 2019: ,,Kineska vojska mora da se pripremi za sveobuhvatnu vojnu borbu i te pripreme moraju biti proširene kako bi se osigurao efikasan odgovor u slučaju vanrednog stanja“.

Ako se tenzije između Kine i intenacionalne zajednice nisu već dovoljno zaoštrile, usred pogoršanja ekonomskog napretka koji slama globalni ekonomski rast i slabog trgovinskog ,,primirja“ sa SAD-om, u drugom govoru izjavljenom u četvrtak tokom sastanka vrha Kineske centralne vojne komisije koju predvodi, Si je zauzeo ratobornu retoriku preduzimajući korak napred, izdavajući svoju prvu vojnu komandu 2019 da sve vojne jedinice moraju jasno da shvate glavne nacionalne sigurnosne i razvojne trendove i da shvate bitnost neočekivanih teškoća, kriza i borbi.

,,Svet se suočava sa periodom bitnih promena , neviđenih u ovom veku, a Kina je još uvek u bitnom periodu strateških mogućnosti za razvoj“, izjavio je Si i dodao da kineske naoružane sile moraju ,,da se pripreme za sveobuhvatnu vojnu borbu sa nove početne pozicije“ i da ,,pripreme za rat i borbe moraju biti proširene kako bi osigurale efikasne odgovore u hitnom slučju“, pišu kineski mediji a prenosi Zerohedge.com

Naredba predsenika Si Đinpinga na prvo mesto stavlja obuku sa fokusom na borbenu spremnost, vežbe, provere trupa i vežbe otpora.

To se odnosi na sve jedinice Narodnooslobodilačke armije Kine, uključujući trupe, akademiju  i naoružanu policiju, i stvorena je da ,,obezbedi susret sa novim izazovima i pobedu u bitkama“, kako je navedeno u kajronu tokom televizijskog prenosa.

Drugim rečima, Si je upravo naredio kineskoj vojsci da se spremi za rat.

Prema listu South China Morning, naredbom ,,će početak godine biti u znaku pojačane vojne obuke i vežbe”. Što će, naravno, biti stvarano na ekspanzivnim vojnim vežbama sprovedene 2018, kada je Kina pokazala svoju vojnu moć u Južnokineskom moru i Tajvanskom moreuzu, kako bi pokazala stranim silama da mogu da podrže tajvansku nezavisnost (tj. SAD-u) i da Kina još uvek zauzima ,,jednu kinesku” politiku veoma, veoma ozbiljno.

U cilju da prioritizuje vežbu vojne spremnosti, Centralna vojna komisija je izdala poseban set smernica namenjenih povećanju morala, afirmišući da će vojnik biti unapređen na osnovu zasluga i obećavajući veću popustljivost i razumevanje za greške tokom vežbi.

Citirajući jednog kineskog ,,vojnog eksperta” list South China Morning zaključuje da je naređenje verovatno izdato kao upozorenje stranim silama koje žele da se mešaju u njihove poslove.

Ni Leksiong vojni ekspert za Šangaj je nedavno rekao da je ,,izjava visokog predstavništva” verovatno izrečena u cilju upozorenja onih koji su pokušali da opstruišu kopnene planove za ponovno ujedinjenje Tajvana.

,,Oni su pokazali koliko ozbiljno Si uzima kinesku vojnu vežbu i njihove pripreme za rat, dok istovremno razvijaju svoju snagu”, rekao je.

Bivši oficir narodnooslobodilačke armije Kine (NOA) je bio više eksplicitan: penzionisani pukovnik NOA-e Jue Gan je rekao da dokle god budu rasle tenzije između Pekinga i Tajpeja, Siov ujedinjujući poziv vojsci bio je odovor na rastuću neizvesnost u geopolitičkoj borbi izmeu Kine i SAD-a

,,Kina povećava svoje vojne vežbe da bi imala najbolje rešenje u slučaju najgoreg,  odnoseći se bilo na SAD bilo na Tajvan”, kaže.

,, U predstojećoj godini, SAD mogu koristiti Tajvan i Južnokinesko more u nagodbi za dobijanje željenog od Kine s obzirom na carinski rat”, kaže.

,, A uvek postoji i opcija za rastućom željom za nezavisnošću Tajvana”.

U međuvremeni, dnevne novine China’s People, zvaničan list Komunističke partije je u četvrtak objavio da je NOA vatreno otpočela intenzivne ,,realne vežbe” u Šandungu, istočnoj Kini. List nije precizirao šta je povod ovih vojnih vežbi, niti su kineske agencije izvestile kada je Si spomenuo bilo kakav pojedinačan akt kako bi dokazao borbenu gotovost koju je NOA ili već počela da sprovodi ili će u budućnosti.

Istog dana, nacionalni kineski državni Global Times je naglasio komentare šefa Pentagona Patrika Šanahana, koji je rekao novinarima da su njegovi glavni prioriteti bili ,,Kina, Kina, Kina.” Objava je upozorila američke zvaničnike protiv anti-kineske ,,paranoje” dok takođe preti da će Amerika ,,platiti nepodnošljivu cenu ako SAD ugrozi Kinu”.

,,Kada je Sanahan povikao ,,Kina, Kina, Kina” Peking je morao da odgovori ubrzanjem izgradnje sredstava za odbranu od SAD-a. Kina mora dobro da iskoristi odbrambeni mehanizam, učeći da drugi osete strah ali bez besa”.

Uprkos ovih eksplicitnih upozorenja i vojnih ambicija, uvereni smo da u očima tržišta i opšte populacije, najava za produženi ,,carinski rat” sa Kinom ostaje potpuno udaljena od špekulacija za mogućnošću oružanog rata. Treba obratiti pažnju na upozorenja amerkog vojnog osoblja na Pacifiku koji su otvoreno govorili o opasnostima koje predstavljaju Kinezi i njihove rastuće vojne ambicije, dok ne bude prekasno.

Webtribune.rs