Naslovnica IZA OGLEDALA Studija potvrdila: DNK iz GMO ulazi u našu krv

Studija potvrdila: DNK iz GMO ulazi u našu krv

cvgzjs634

Ideja da se DNK iz genetski modifikovanih organizama (GMO) razlaže u digestivnom traktu i da je iz tog razloga neškodljiva, kao što tvrde industrije, očigledno je lažna.

Nedavna studija objavljena u naučnom žurnalu PLOS ONE otkrila je da su veći fragmenti DNK iz GMO hrane u mogućnosti da prenesu svoje gene direktno u krvotok, razbijajući mit o tome da se transgenska hrana u organizmu ponaša isto kao prirodna hrana.

Kombinovana analiza četiri nezavisne studije koje su uključivale više od 1.000 ljudskih uzoraka i timove istraživača sa univerziteta u Mađarskoj, Danskoj i SAD, posmatrali su proces asimilacije GMO u svetu, što podrazumeva GMO derivate kao što su visokofruktozni kukuruzni sirup, sojin protein i razni mesni derivati.

Kada su pogledali podatke o tome kako ljudsko telo prerađuje ove oblike GMO, tim je otkrio da se DNK iz GMO ne razlaže sasvim u organizmu tokom procesa varenja.

[color-box]Ono što bi inače trebalo da se razloži na manje komponente kao što su aminokiseline i nukleinske kiseline ostaje celo. Pored toga, veći fragmenti DNK prolaze direktno u cirkulatorni sistem, ponekad i više nego ljudska DNK.[/color-box]

[color-box]„Na osnovu analize 1.000 ljudskih uzoraka iz četiri nezavisne studije, izveštavamo o dokazu da DNK fragmenti iz hrane, koji su dovoljno veliki da nose potpune gene, mogu da izbegnu degradaciju i uđu u ljudski cirkulatorni sistem putem nekog nepoznatog mehanizma“, objasnili su autori u apstraktu studije.[/color-box]

„U jednom od uzoraka krvi, relativna koncentracija biljne DNK bila je viša od koncentracije ljudske DNK“.

Geni iz GMO prelaze u tanko crevo, menjajući sastav dobroćudnih bkaterija

Ovo je zapanjujuće otkriće koje dokazuje lažne tvrdnje Monsanto-a i drugih koji kažu da se GMO u organizmu ponaša isto kao i ne-GMO. Monsanto čak tvrdi da se DNK iz GMO „detaljno razgrađuje“ i da „ne predstavlja opasnost“, što su sada dokazano laži.

[adsenseyu4]

Najskorija analiza o tome kako se geni iz hrane prenose iz digestivnog trakta u krvotok, pokazala je da GMO očigledno završava u krvotoku. Prisustvo GMO je takođe povezano sa većim zapaljenskim stanjima kao što su zapaljenska bolest creva, adenoma i rak debelog creva.

Otkriveno je da prisustvo transgenskih gena u tankom crevu takođe utiče na sastav dobroćudnih bakterija, koje su odgovorne za zaštitu creva i pomaganje telu da upije nutrijente iz hrane. Otkriveno je i da se kod pojedinaca sa ileostomijom i perforacijama u abdominalnom zidu kao rezultat operacije, nakupljaju DNK sekvence iz GMO u intestinalnom traktu.

Ništa od ovoga nije toliko iznenađujuće, pošto biološka aktivnost ponašanja GMO u ljudskom telu nikad nije legitimno izučavana. Biotehnološke kompanije su oduvek tvrdile da je GMO hrana ista kao i svaka druga hrana, bez dokaza koji bi podržali tu tvrdnju, a to je bilo dovoljno za vladu da održi GMO hranu na tržištu u poslednjih 20 godina.

„Jedna mala mutacija u ljudskom biću može mnogo da odredi. Poenta je u tome da kada premestite gen, sićušan gen iz jednog organizma u drugi, vi potpuno menjate čitav njegov kontekst“, rekao je Dejvid Suzuki, koosnivač Dejvid Suzuki fondacije.

„Ne postoji način da se predvidi kakav će biti ishod“.

Još 2012. godine, dr Don Huber, patolog biljaka, pomenuo je šokantno otkriće potpuno novog organizma u genetski modifikovanim usevima. Moguće je da je istraživanje dr Hubera imalo slične zaključke po pitanju GMO.

Dr Huber je rekao:

„Situacija je jednako uznemirujuća koliko i sam genetski inženjering useva. Mnogi stručnjaci su priznali da još uvek ne razumemo genetiku dovoljno dobro da bismo mogli olako da uzmemo GMO. Ono što znamo jeste da, kad se ubaci spoljašnji gen, ne menja se samo jedna osobina, već više njih, a mogu da nastanu veoma nepredvidivi rezultati“.

(Webtribune.rs)

[adsenseyu1]