Naslovnica SPEKTAR Stručnjak objasnio: Evo kada i kako će Rusija krenuti u kontraofanzivu

Stručnjak objasnio: Evo kada i kako će Rusija krenuti u kontraofanzivu

Mnogi u Rusiji, a i izvan nje, već mesecima postavljaju pitanje: zašto Rusi ne kreću u kontranapad većih ili velikih razmera?

Nije ga zatvorilo ni ukazivanje ministra odbrane RF, Sergeja Šojgua, da je sada glavni zadatak ruske vojske – uništavanje ukrajinske ratne tehnike. Imao je, nema sumnje, u vidu i ratnu tehniku i vojnu infrastrukturu koju Rusi raketama i dronovima uništavaju širom Ukrajine. Često i stotinama kilometara daleko od frontova.

Svoj odgovor na „vruće pitanje“ kada će početi ruska ofanziva dao je i Heroj Rusije pukovnik Rustem Klupov.

On je prvo procenio: „Pre ili kasnije, ukrajinske oružane snage će sigurno preći u defanzivu. Čim to urade, odmah očekujte naš kontranapad. I to brz kontranapad. Uvek se to radi ovako: prvog dana se proverava da li je neprijatelj zaista stao, nije li zaustavljanje samo varka. Ako se utvrdi da je prešao na defanzivu – drugog dana počinje „preoravanje“ artiljerijom i raketama njegovih položaja. Treći dan se prelazi u kontranapad“.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Dodatno je precizirao: „Tri su uslova za kretanje u kontranapad. Prvo, neprijatelj mora biti oslabljen artiljerijsko-raketnom pripremom. Drugo, neprijatelj mora ostati bez rezervi ili bez mogućnosti da ih prebaci na liniju fronta. Treći uslov se tiče nas samih: moramo imati snage potrebne da krenemo u kontranapad“.

[adsenseyu1]

Klupov je posebno ukazao da će siguran signal da Rusija kreće u kontraofanzivu biti uvođenje „svežih snaga koje su sada u rezervi“:

– Sa trupama koje su se dosad branile, koje su sada na frontovima, mogući su samo ograničeni kontranapadi. Sve naše uspešne akcije kod Kupjanska, Avdejevke i na drugim mestima – sve su to bili kontranapadi taktičkog značaja. To je izvođeno na taktičkom nivou našim odbrambenim snagama.

Klupov je dodatno razjasnio:

– Protivudar na operativnom nivou moraće da izvedu naše sveže snage iz operativne rezerve. Njihov zadatak biće da vrate i teritorije koje su nam Ukrajinci „ugrabili” tokom svog naleta prošle jeseni. Potom ćemo započeti svoja ofanzivna dejstva koja će se postepeno razviti u punokrvnu ofanzivu.

(Fakti)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social