Naslovnica U FOKUSU Strmoglavi pad – Nikad veći minus, prvi put u istoriji

Strmoglavi pad – Nikad veći minus, prvi put u istoriji

Gubici koje je pretrpela nemačka centralna banka u milijardama evra tokom 2023. godine posledica su viših kamata, koje su primorale Bundesbanku da povuče sve svoje rezerve.

Bundesbanka je u petak objavila nultu godišnju raspodelu dobiti, nakon što je oslobodila 19,2 milijarde evra (20,8 milijardi dolara) rezervacija za opšte rizike i 2,4 milijarde evra iz svojih rezervi. To joj ostavlja nešto manje od 700 miliona evra rezervi, saopštila je centralna banka, prenosi Seebiz.

Neto prihod od kamata bio je negativan po prvi put u svojoj 67-godišnjoj istoriji, smanjivši se za 17,9 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu na -13,9 milijardi evra.

„Očekujemo da će opterećenja ponovo biti velika za tekuću godinu. Verovatno će premašiti preostale rezerve“, rekao je predsednik Bundesbanke Joakim Nagel na konferenciji za novinare.

Centralna banka će izvestiti o prenesenom gubitku kako bi se nadoknadio budućim profitom, rekao je on.

„Bilans Bundesbanke je dobar. Ona može da podnese finansijska opterećenja jer je njena imovina znatno veća od njenih obaveza“, rekao je Nagel.

Nemačka centralna banka, i mnoge druge, imaju značajne hartije od vrednosti izložene kamatnom riziku, na šta je značajno uticalo povećanje kamatnih stopa bez presedana od strane Evropske centralne banke.

(Seebiz)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social