STRAHOVI U BRITANIJI: Rusija bi mogla da nam sruši ekonomiju bez ijednog ispaljenog metka

Nedavni napadi na globalne satelitske navigacione sisteme (GNSS), na koje se oslanja veliki deo kritične digitalne infrastrukture Velike Britanije, izazvali su strahove da bi Rusija mogla da sruši velike delove britanske privrede.

Ministri i stručnjaci, podigli su uzbunu nakon „sve neprijateljskijih“ aktivnosti Moskve u svemiru, uključujući česte napade ometanja i lažiranja na GPS satelite.

Ovi sateliti, kao i drugi „GNSS“, koriste se za navigaciju, mapiranje i merenje vremena, i postali su deo svakodnevnog života za ljude i nacije širom sveta.

Kako sistemi obezbeđuju precizno, dosledno i tačno vreme za sve sisteme kritične nacionalne infrastrukture (CIN), napad na satelite bi potencijalno mogao biti katastrofalan.

„CIN-ovi“ uključuju hitne službe, telekomunikacione mreže, energetski sektor i institute za emitovanje i finansije.

Ganesh Pattabiraman, izvršni direktor „NektGeva“, upozorio je da bi napad na GNSS potencijalno mogao da sruši ogromne delove britanske ekonomije, i da je ranjivost ovih sistema „pretnja nacionalnoj bezbednosti“.

„Dobro je poznata činjenica da Rusija ima sposobnost da ometa GPS prilično prodorno, a rat u Ukrajini je uvećao i pojačao tu tačku.“, otkrio je Ganesh.

Otkako je Rusija prvi put izvršila invaziju na Ukrajinu sredinom februara, ukrajinski vojni izvori su rekli da je Rusija postavila različite sisteme za ometanje.

To je, upozorili su, uticalo na komunikacije oko Černihiva na severu Ukrajine.

Ali ove vrste napada nisu ograničene samo na vojne operacije u ratu.

U stvari, stručnjaci su upozorili da je ova tehnika napada na satelitske signale postala „uobičajeno oruđe u ruskom arsenalu“ protiv Zapada.

„Videli smo izveštaje širom baltičkih država, istočne Evrope i oblasti Kalinjingrada u kojima je Rusija ometala GPS, do tačke kada je Evropska agencija za bezbednost u vazduhoplovstvu, pozvala sve avione da ignorišu GPS u tim područjima, zbog ometanja i lažiranja.“, tvrdi Pattabiraman.

Ovo je teoriju učinilo veoma realnom, i istaklo je šire pitanje zavisnosti od GPS-a koje imaju sve zapadne ekonomije.

Bez ispaljenja ijednog metka, Rusija je mogla da utiče, u ovom slučaju na avijaciju, i da obori mnoge aktivnosti koje se u prošlosti ne bi smatrale ugroženim.

Dok oslanjanje Velike Britanije na „GNSS“ tek treba da bude problem, izveštaj „London Economics-a“ upozorava, da bi napad na ove ranjive sisteme, mogao dovesti do gubitka od milijardu funti dnevno, za britansku ekonomiju tokom petodnevnog perioda.

„Ranjivost nacionalne bezbednosti dolazi iz činjenice da privreda u celini, u Velikoj Britaniji, zavisi od 14 ili 15 kritičnih infrastrukturnih usluga, od telekomunikacija preko električne energije do finansijskog sektora.“, istakao je stručnjak.

„Na primer, u finansijskom sektoru, ako su sve banke imale pogrešne vremenske oznake, onda se sve transakcije na berzi smatraju nevažećim, što dovodi do krajnjeg haosa, i ljudi ne mogu da izvuku novac iz svojih banaka. Iz te perspektive, to direktno vodi ka pretnji po nacionalnu bezbednost.“, tvrdi Ganesh.

Ali, da bi sprečio rusku pretnju, Pattabiraman ima plan.

„Postavićemo GPS satelite na zemlju. Mi u suštini prenosimo signal sličan GPS-u, ali je zemaljski, i na frekvencijama koje su unutar vaših granica. Svaki od naših predajnika ima ugrađen atomski sat, isti koji je ugrađen u GPS satelite, i oni mogu da slušaju jedni druge, i da se samosinhronizuju. U stvari, ono što imamo je mreža predajnika, koja u suštini može da isporuči poziciju, navigaciju i vreme koje je potpuno nezavisno od GPS-a, u oblastima koje pokrivamo. Danas pokrivamo velike gradove u SAD, a nadamo se da ćemo to učiniti i u Velikoj Britaniji.“, istakao je stručnjak.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs