Stoltenberg najavio opasnu situaciju: „Moramo se pripremiti“

Sukob u Ukrajini neće se uskoro završiti, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nemačkoj medijskoj grupi Funke.

„Mnogi sukobi traju duže nego što se prvobitno očekivalo. Moramo se pripremiti za dugotrajan sukob u Ukrajini“, rekao je on.

Stoltenberg se takođe protivio prekidu vatre i sklapanju primirja. Istovremeno, on napominje da NATO nastoji da postigne „brzi mir“, ali ne na račun nestanka Ukrajine.

Stoltenberg je takođe napomenuo da na tu zemlju gleda kao na buduću članicu NATO-a.

„Mirovni sporazum ne bi trebalo da služi kao predah za Rusiju da ponovo napadne. Ne možemo više dozvoliti Rusiji da ugrozi bezbednost u Evropi“, rekao je generalni sekretar.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Ranije je objavljeno da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da su Rusija i Ukrajina prinuđene da se bore jedna protiv druge. On je ovu izjavu dao odgovarajući na pitanje francuskog novinara. Vest je kasnije uklonjena sa sajta turskog lista, ali je kopija sačuvana u arhivi interneta.

Na letnjem samitu NATO-a u Viljnusu , Stoltenberg je obećao da će Ukrajina biti pozvana u NATO jednoglasnom odlukom svih članica i pod uslovom da se ispune svi uslovi.

On, međutim, nije naveo nikakav vremenski okvir za takav mogući poziv.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social