ŠTA SE OVDE USTVARI DOGAĐA? Vakcinisano 70% stanovništva – Bundestag hitno usvojio nove mere – Bolnice pred kolapsom

Nemački zakonodavci odobrili su danas nove mere za suzbijanje rekordnog broja infekcija koronavirusom.

Takva odluka došla je nakon što je direktor nemačke agencije za kontrolu bolesti upozorio da bi se zemlja mogla suočiti sa „zaista užasnim Božićem“.

Da tu nešto  nije u redu svedoči zvanična statistika. Vakcinisano 70 posto stanovništva a ovo se događa. Statistika OVDE

Među novim merama je i zahtev zaposlenima da dokažu da su vakcinisani, oporavljeni od kovida 19 ili da su bili negativni na testu na virus, kako bi mogli da pristupe radnom mestu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Mere su usvojene u Bundestagu, donjem domu nemačkog parlamenta, glasovima socijaldemokrata, Zelenih i liberalnih demokrata, prenosi agencija AP, podsećajući da ove tri stranke trenutno pregovaraju o formiranju nove vlade.

Nove mere treba da odobri i gornji dom nemačkog parlamenta, Bundesrat.

Nemačka agencija za kontrolu bolesti „Institut Robert Koh“ prijavila je 65.371 novi dnevni slučaj, čime je oboren prethodni 24-časovni rekord i nastavljen je uzlazni trend na koji su stručnjaci upozoravali nedeljama.

„Trenutno idemo ka ozbiljnoj vanrednoj situaciji. Imaćemo zaista užasan Božić ako sada ne preduzmemo kontramere“, poručio je direktor instituta Lotar Viler tokom onlajn debate.

On je rekao da Nemačka treba da poveća stopu vakcinacije na znatno iznad 75 odsto, sa sadašnjih 67,7 odsto.

Neke oblasti u Nemačkoj imaju stopu vakcinacije koja dostiže tek 57,6 odsto.

Viler je pozvao na zatvaranje klubova i barova, obustavu velikih događaja i da se pristup mnogim delovima javnog života ograniči i dozvoli samo za one sa vakcinom ili sertifikatima o oporavku od kovida.

Upozorio je i da se bolnice širom Nemačke bore da pronađu krevete za pacijente sa kovidom 19 i one sa drugim bolestima.

(tanjug)