Šta raditi ako beba dobije FRAS i prestane da DIŠE? Doktorka otkriva gde skoro SVI roditelji GREŠE i POGORŠAVAJU stanje

Za svakog roditelja je zastražujuća situacija kada mu dete dobije fras. Posle toga kada uđu u ambulantu, roditelji prvo kažu – samo što nije umro, rekla je doktorka Ana Milinković i pojasnila šta je fras i kako se tada treba ponašati.

Pre nekoliko dana svi smo imali priliku da vidimo video spasavanja deteta iz automobila u Obrenovcu.

Doktorka Ana Milinković je rekla da kod dece koja su zdrava psihički i fizički, i kad se desi tipični febrilni napad, on obično ne nosi komplikacije niti ostavlja posledice.

– Ono što je najbitnije je da roditelji ostanu pribrani i prisebno. To je teško jer dete zaista izgleda strašno, bez svesti, da ne reaguje, poplavi, može da ukoči noge i ruke. Zbog pojačane pljuvačke može da ima čudan obrazac disanja i zbog svega toga se roditelj uplaši – rekla je dr Ana Milinković.

Šta roditelj treba da uradi ako dete doživi fras?

– Ono što roditelj treba da uradi je da dete leži na boku, glavica na stranu, da slučajno ne bi dobilo gušenje ako bi došlo do povraćanja, treba ga raskomotiti kako bi temperatura polako padala – nastavila je doktorka.

Šta nikako ne treba da se radi detetu ukoliko dođe do frasa?

– Nikako detetu ne treba nasilno otvarati usta, šamarati, tresti.

Napad se obično smiri za pet do deset minuta.

– Ako je u pitanju jako malo dete i ako napad traje duže od 10 minuta svakako treba pozvati hitnu pomoć.

U slčaju kad se dete smiri, temperaturu treba spuštati sirupom, čepićima i sredstvima za obaranje temperature, a zatim otići kod pedijatra da utvrdi uzrok infekcije i postojeće temperature.

Dr Ana završava:

– Ako je prvi napad u pitanju, daju se lekovi za skidanje temperature.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(prva.rs)