ŠTA OVDE NE ŠTIMA? – Širenje uticaja i aktivnosti Rusije u Africi „zabrinjavajuća pretnja“ po bezbednost zemalja NATO-a

Vašington pokušava da iskoristi „rusku pretnju“ Africi kako bi od NATO-a napravio svetskog policajca.

To je izjavio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

On je još dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi i na Bliskom istoku.

Ranije su ministri odbrane Španije i Velike Britanije saopštili da je, uporedo sa situacijom u Ukrajini, širenje uticaja i aktivnosti Rusije u Africi „zabrinjavajuća pretnja“ po bezbednost zemalja NATO-a i da vojna alijansa mora rešiti to pitanje.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Ovakva saopštenja su u skladu sa nastojanjima Vašingtona i njegovim pokušajima da globalizuje NATO i dodeli mu funkciju svetskog policajca daleko van okvira prvobitne zone odgovornosti Severnoatlantske alijanse. Bela kućaje, pre svega, zainteresovana za pridruživanje Alijanse u obuzdavanju Kine. Upravo je u tome glavna svrha regionalnih projekata Sjedinjenih Američkih Država za jačanje bezbednosti u indo-pacifičkom prostoru“, istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, kad je u pitanju Afrika, katastrofalne posledice globalnih ambicija NATO-a još dugo će se osećati u Iraku, Libiji, Siriji. Zbog interevencija zemalja NATO-a i eksperimenata u oblasti socijalno-političke mašinerije, uključujući vojna sredstvima, ogromne teritorije ostale su bez bilo kakve državnosti i pretvorile se u utočište i rasadnik terorizma.

Ranije je predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa izjavio da je sukob u Ukrajini mogao da bude izbegnut da je NATO poslušao upozorenja kako će širenje te alijanse na istok dovesti do veće nestabilnosti u regionu. On je dodao da će se odupreti pozivima da osudi Rusiju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(b92)