ŠTA ĆE SE USKORO DESITI NIKO NE ZNA: Kina gradi sopstveni zastrašujući torpedo za apokalipsu a Rusija ga već ima

Kako se saznaje, specijalisti Narodne oslobodilačke armije Kine izveli su jedinstven test – detonirali su snažno nenuklearno punjenje pod vodom kako bi simulirali uništenje luke.

Kinezi očigledno rade na razvoju jedinstvenog oružja koje će pomoći u uništavanju nosača aviona i pomorskih baza.

Ovaj test sproveden je u okviru razvoja oružja koje će pomoći u uništavanju neprijateljskih pomorskih baza i nosača aviona. Napominje se da je pre ove podvodne eksplozije postavljeno oko 1.000 senzora koji su izvršili sva moguća merenja za naučno modelovanje narednih podvodnih eksplozija.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Kinezi tvrde da su u jednoj podvodnoj eksploziji uspeli da „sa lica zemlje izbrišu” svu obalsku infrastrukturu luke u kojoj je izvršeno testiranje. Međutim, o kakvoj luci je reč – kineski izvori ne otkrivaju.

Kina je postala prva zemlja koja je izvršila testove za uništavanje obalske infrastrukture luka podvodnom eksplozijom. Kinezi kažu da je takav razvoj događaja direktno usmeren na odvraćanje neprijatelja tokom predstojećeg rata na moru.

Iz svega ovoga možemo pretpostaviti da Kina razvija svoje najnovije „čudotvorno oružje“ u slučaju „velikog rata“ zbog Tajvana.

Kina, konceptualno i tehnološki, u ovom slučaju pokušava da kopira ruski sistem „Status-6”, poznat i kao „Posejdon” – bespilotni „supertorpedo” sa nuklearnim motorom, koji je takođe dizajniran da porazi mornaričke baze i neprijateljske brodove. Kremlj takođe usmerava takav „super-torpedo“ u mogućem ratu.

Posejdon je nuklearna bojeva glava

Ovo mišljenje postalo je sve rasprostranjenije poslednjih godina. Ipak, to ne bi trebalo shvatati bukvalno. Prema navodima iz Rusije, Posejdon je torpedo sposoban da nosi „nuklearnu bojevu glavu od više megatona“.

Slično mišljenje je prošle godine izneo zvaničnik Pentagona. Kristofer Ford, pomoćnik državnog sekretara, rekao je da bi Posejdon izazvao cunami tako što bi se razneo blizu obale. U strahu da će slobodno preći okeane, američki političar je izrazio zabrinutost za bezbednost američke obale. Tako je torpedo „sudnjeg dana“ opisao kao stvarnu pretnju Sjedinjenim Državama.

Ako je ova informacija tačna, važno je da podsetimo da Rusija gradi četiri podmornice, koji mogu da nose ukupno 12 torpeda sa nuklearnim „višemegatonskim“ bojevim glavama.

Ruski vojni analitičar Dmitrij Litovkin tvrdi da Posejdon ima još jednu vitalnu funkciju – da „spava“. Prema njegovim rečima, nuklearni torpedo može godinama da miruje na morskom dnu, uprkos svom nuklearnom reaktoru. Ova karakteristika čini torpedo „nevidljivim“ za pomorske radare. Dakle, torpedo miruje u režimu pripravnosti i očekuje „poziv“ iz Moskve.

To je izviđačka stanica

Ruski naučnik Pavel Luzin dao je sličnu izjavu. On je vojni stručnjak iz Rusije i predavač na Permskom univerzitetu. Američko izdanje Forbes poziva se na njegovo mišljenje.

Prema njegovim rečima, svrha torpeda je dubokomorska stanica koja nema ljudsko osoblje. Međutim, to znači, kako Dejvid Aks tvrdi u svom članku u Forbes-u, da će Posejdon igrati ulogu savršene špijunske mašine, prateći ponašanje neprijateljskih flota iznad njega. Na taj način, nosači torpeda – dve podmornice – postaju i izviđačke podmornice.

Sredinom prošle godine objavljeno je da Rusija sprovodi testove podvodnih dronova za praćenje morskog dna u Crnom moru. Prema tadašnjem saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, testirani dronovi bi „pratili i analizirali podvodnu situaciju“.

Još jedan važan citat iz moskovskog saopštenja za štampu kaže da dronovi testirani u Crnom moru moraju da „pokažu efikasnost i da odgovore na pretnje u podvodnim oblastima“. Prema rečima stručnjaka, ovi testovi su imali za cilj da pokažu sposobnost dronova da „izračunaju” veličinu podvodnih objekata, ne na površini vode.

SAD: To je još jedna hibridna ruska ratna igra

Za sada postoje dve tvrdnje – Rusija gradi drugu podmornicu koja će „nositi“ torpedo i Rusija gradi konstrukciju za smeštaj dve podmornice. Ove dve činjenice eliminišu mogućnost da Moskva razvija Posejdon.

Problem je što nije poznato šta je tačno Posejdon? Dejvid Aks piše u svom članku: „Sama činjenica da je Moskva spremna da potroši milijarde dolara na izgradnju nosača torpeda Posejdon svedoči o važnosti torpeda sudnjeg dana.”

Prema dimenzijama koje su najavljene za Posejdon, ova torpeda će zauzimati dosta prostora u njihovim budućim podmornicama, što ih čini praktično neupotrebljivim za bilo šta drugo.

Kingston Rejf je američki stručnjak za nuklearna istraživanja. On tvrdi da je ceo projekat Posejdon – torpeda i podmornice-nosača – veliki ruski projekat. Međutim, prema njegovim rečima, Posejdon je „ruska groteska“ koja ima za cilj da izazove „ozbiljna ulaganja SAD u protivraketnu odbranu“.

Rejf kaže da sa oslabljenom američkom protivvazdušnom odbranom i Posejdonovom trenutnom konstrukcijom, Putin želi da ima „polisu osiguranja“ protiv Vašingtona u slučaju da su oborene sve ruske balističke rakete koje su krenule ka cilju.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs