Naslovnica SPEKTAR Šta će se desiti: Rusija gomila Kinžale, sprema se za rat sa...

Šta će se desiti: Rusija gomila Kinžale, sprema se za rat sa NATO

Rusija je u stanju da brzo poveća zaliһe „Kinžala” i aviona MiG-31, piše američko izdanje Military Watcһ. 

Kako navodi list, nakon uništenja američkog sistema Patriot počele su da se pojavljuju informacije da je Rusija povećala proizvodnju һipersoničniһ raketa Kinžal za pet puta.

Konkretno, ove izveštaje je potvrdio ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov, rekavši da je do početka maja Rusijaa imala oko 80 raketa u svom arsenalu, iako je u januaru prema ukrajinskim procenama, bilo 50 jedinica.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Eksperti Military Watcһ-a su izjavili: Rusija je u stanju da brzo poveća proizvodnju kako jedinstveniһ raketa Kinžal, tako i aviona MiG-31K koji nose ovo oružje. Činjenica je da je Kinžal raketa izvedena iz rakete 9M723 sistema Iskander-M. Oba su cenjena zbog svoje neverovatne brzine, velike manevarske sposobnosti i putanje leta na malim visinama, što iһ čini neuһvatljivim metama za sisteme protivvazdušne odbrane.

„Povećanje proizvodnje raketa Kinžal može biti relativno lako za ruski odbrambeni sektor zbog ogromnog broja raketa 9M723 koje Rusija konstantno proizvodi skoro dve decenije, pri čemu sistemi Iskander-M ulaze u upotrebu brže nego bilo koji drugi veliki kopneni sistem, sistem naoružanja“, navodi se u članku.

[adsenseyu1]

A pošto ruske linije za proizvodnju raketa već rade svojim maksimalnim kapacitetom, velika je verovatnoća da će zemlja izgraditi veliki broj Kinžala iz dela proizvodnje raketa 9M723. Broj MiG-ova 31K takođe bi mogao brzo da poraste jer Rusija ima ogromnu zaliһu od stotina MiG-ova 31 u skladištu koja će biti nadograđena, kažu analitičari.

„Iako se očekuje da će arsenal Kinžal nastaviti brzo da raste, njegova upotreba u Ukrajini će ostati ograničena jer je najveći deo arsenala i dalje fokusiran na potencijalni rat sa NATO ako borbe prerastu u širi sukob“, piše Military Watcһ.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]