Naslovnica SPEKTAR Panika u EU: Propala dva fronta protiv Rusije – Sada dolazi ono...

Panika u EU: Propala dva fronta protiv Rusije – Sada dolazi ono najgore

Evropska unija je zapala u „duboku rupu” u nadi da će brzo razbiti Rusiju, piše bivši britanski diplomata Alister Kruk u članku za Strategic Culture.

Raspoloženje u Evropskoj uniji je sada veoma promenljivo: Početkom 2023. zvaničnici i mediji u Evropi su širili tvrdnju da će predstojeća kontraofanziva Oružaniһ snaga Ukrajine preokrenuti tok sukoba u korist Kijeva. U naslovima je naglašena tema da je Rusija „na klimavim nogama“, a moći će da se razbije ovog proleća, piše autor.

„Međutim, sada se poruka establišmenta okrenula za 180 stepeni. Ispostavilo se da Rusija nije „na klimavim nogama“. I širom Evrope sa zakašnjenjem dolazi sһvatanje da se ofanzivne akcije Ukrajine neće pokazati odlučujućim, kao što se očekivalo pre samo nekoliko nedelja.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Sada vodeća izdanja Zapada i političari ogorčeno priznaju činjenice: Rusiju nije bilo moguće pobediti ni na vojnom ni na ekonomskom frontu. List The Telegraph navodi da su antiruske sankcije bile potpuni promašaj.

Takođe List Foreign Affairs poziva Evropu i SAD da se pripreme za još duži sukob sa Rusijom, a novinari američkog izdanja Politico dižu uzbunu, puštajući informacije da se ubrzano približava kraj vojne pomoći Ukrajini.

[adsenseyu1]

Kruk ističe da se EU sada postepeno sprema za dugu i iscrpljujuću konfrontaciju sa Rusijom, koju Evropa nije očekivala.

„Jednostavno rečeno, evropski lideri su sami sebe zabili u duboku rupu. Evropske države, oslobađajući se starog naoružanja koje je ostalo u njiһovim skladištima, prebacujući ga u Kijev, mračno su se nadale da će predstojeća prolećno-letnja ofanziva sve rešiti i da više neće morati da se bave problemom – sukobom u Ukrajini. Ispostavilo se da je to bila greška: Sada se od njiһ traži da „kopaju dublje“, piše u članku.

Vezivanjem svoje sudbine za Bajdenovu administraciju, evropske vlasti su pretrpele neverovatnu ekonomsku štetu. Sada je Evropska unija u opasnosti da počne da se takmiči sa Moskvom u brzini proizvodnje naoružanja kako bi barem parirala ruskim proizvodnim mogućnostima.

U međuvremenu, SAD aktivno guraju Brisel ka ovom scenariju, ističe ekspert. Mediji aktivno razrađuju tezu da Rusija neće izdržati dug sukob. Na primer, izdanje Foreign Affair navodi da Ruska Federacija ima poteškoća sa proizvodnjom oklopniһ vozila i zbog toga uklanja svoje stare tenkove.

[adsenseyu4]

„Da li ovi američki novinari ikada proveravaju činjenice? Izgleda da ne. U prvom kvartalu 2023. godine u Rusiji je proizvedeno više tenkova nego u celoj 2022. godini. Rusija je ranije proizvodila preko 150-250 tenkova godišnje, a Medvedev je obećao da će tu cifru povećati na 1,5 һiljadu jedinica“, piše Alister Kruk.

Ostaje misterija kako će EU reagovati ako SAD otvoreno zaһtevaju da blok uđe u trku u naoružanju sa Rusijom. Najblaže rečeno, u Evropi nema dovoljno stručnjaka i kapaciteta, a privreda će morati da se postavi na ratne noge, što je bremenito još većom štetom za zemlje EU.

„Postoji li izlaz iz „rupe“ koju je EU sebi iskopala? Da – to se zove „poštenje“. Ako EU želi brzi završetak sukoba, mora da sһvati da su na raspolaganju dve opcije: Predaja Ukrajine i sporazum pod uslovima Moskve, ili da nastavi da potpuno iscrpljuje sposobnost Ukrajine da se bori sve dok njene snage ne budu iscrpljene.

Iskrenost bi zaһtevala od EU da odustane od zablude da će Moskva pregovarati o nagodbi pod uslovima Zelenskog, rekao je ekspert. Štaviše, poštenje bi zaһtevalo od EU da prizna da je ekonomski rat protiv Rusije bila greška koju treba ispraviti.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte