SRBIJA DOBIJA SVOJ „PENTAGON“: Novi supermoderni zatvor u Pančevu liči na čuvenu građevinu u SAD

Zatvor-u-pancevu2

Krajem godine, na dvadesetak kilometara od Beograda, počeće da radi najsavremeniji i najbezbedniji zatvor u Srbiji, a ceo sistem funkcionisaće po principu „pametnih zgrada“

Na putu od Pančeva prema Kovinu, na samo dvadesetak kilometara od centra Beograda, krajem godine tešku metalnu kapiju otvoriće najsavremeniji i najbezbedniji zatvor u Srbiji. Radovi na 10 zgrada završeni su i sve je spremno za prve stanare. Ko će se prvi useliti, još nije poznato, jer odluka o tome tek treba da bude doneta.

Zdanje opasano visokom kamenom ogradom s puta na prvi pogled više podseća na moderni tržni centar nego na zatvor u kom će svi osuđenici sanjati jedan isti san – slobodu.

Međutim, novi sistem obezbeđenja, neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje svakog automobila koji ulazi, ali i sistem termovizijskih kamera koje će prvi put biti korišćen u jednom zatvoru u Srbiji znače da će za osobe iza rešetaka sloboda ostati samo san, do isteka kazne.

Zatvor-u-pancevu

Novi zatvor je jedan od najsavremenijih na Balkanu – sa sportskim terenima, posebnim prostorom za osobe s invaliditetom, ali i izuzetno visokim merama bezbednosti.

Budući zatvor će imati status Kazneno-popravog zavoda za smeštaj 500 osoba lišenih slobode – 300 osuđenika i 200 prtivorenika.

Zatvor je izgrađen na 10 hektara zemljišta postojeće ekonomije koja je u sastavu Okružnog zatvora u Pančevu, na putu za Bavanište.

Obezbeđenje će biti na najvišem nivou – ceo kompleks je ograđen perimetarskim sistemom zaštite koji obezbeđuje otvorene prostore, a sam objekat infracrvenim senzorima i više stotina kamera za video nadzor. U okviru kompleksa nalazi se i jedna zgrada koja podseća na čuveni „Pentagon“, ali će imati šest uglova.

zatvor-pancevo

Ceo kompleks koji  se sastoji od 10 zgrada ima ukupnu površinu od 24.000 kvadrata. Kompleks ima dve zgrade za smeštaj LLS, objekat za kuhinju, upravnu zgradu, prijavnicu, zgradu za posete i tehničke prostorije.

Zavod je građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja, opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu se nalaze neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres.

Ceo kompleks je ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima i više stotina kamera za video nadzor.

Istovremeno, sa zatvorom biće urađena i kompletna vodovodna i kanalizaciona struktura, što će, dobro doći i stanovnicima ovog dela Pančeva.

Nameštaj u novom zatvoru uglavnom je izrađen internom proizvodnjom KPZ u Požarevcu – Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice, ormani…).