„Srbija će imati odrešene ruke da menja granice – Tako će biti rešeno kosovsko pitanje“

Profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timoti Les kaže da će Crna Gora, BiH i Kosovo na kraju pristupiti inicijativi „Otvoreni Balkan“

On smatra da će odsustvom članstva u EU Albanija i Srbija dobiti odrešene ruke da „pričaju“ o promeni granica i da će se na taj način rešiti kosovsko pitanje.

Les ističe u intervjuu za „Kosovo onlajn“ kazao da neće biti napretka u dijalogu Beograda i Prištine, odnosno barem kratkoročno, jer „Evropljani odbijaju da govore o stvarnim pitnajima – granicama i teritoriji“.

„Srbija nema stvarnog podsticaja da ustupi Kosovo bez izgleda za sticanje Republike Srpske i to neće učiniti. Tzv, Kosovo nema podsticaja da pravi ustupke po pitanjima drugog reda, poput autonomije kosovskih Srba, dok Srbija uskraćuje priznanje. Međutim, ne vidim da ova situacija traje neograničeno dugo jer se međunarodno okruženje menja na načine koji će na kraju omogućiti rešenje.

I EU i SAD su u kriznom stanju koje će se verovatno pogoršati u bliskoj budućnosti, dajući akterima na Balkanu veći prostor za manevar. Bosanski Srbi će na sve manje pretnje odgovoriti insistiranjem na nezavisnosti, kosovski Albanci će odgovoriti na sve slabiju garanciju bezbednosti približavanjem Albaniji. A u odsustvu članstva u EU, Srbija i Albanija će imati slobodnije ruke da upravljaju procesom prekrajanja granica. Tako će biti rešeno kosovsko pitanje“, kaže Les.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, ovaj profesor smatra da to vidi „kao prirodnu posledicu sloma u procesu evropskih integracija“.

„Srbija može videti da su Srbi koji žive u Bosni, na Kosovu i u Crnoj Gori u teškoćama. Ako EU više ne može rešavati njihove probleme integracijom Balkana, onda Srbija mora tražiti alternativna rešenja koja bi im pomogla“, naveo je on.

(kosovo online)