Naslovnica SPEKTAR ŠPANSKI DIPLOMATA: Faktor stabilnosti i svetski lider sada je Rusija – SAD...

ŠPANSKI DIPLOMATA: Faktor stabilnosti i svetski lider sada je Rusija – SAD gube lidersku poziciju

putin

„Rusija i SAD su zamenile uloge u međunarodnoj areni: dok se Vašington pretvara u destruktivni faktor svetske politike, Moskva postaje njen „sivi kardinal““.

To je u svom članku za projekat „Sindikat“ napisala bivša šefica španske diplomatije Ana Palasio.

Nakon ujedinjenja sa Krimom i početka operacije u Siriji, Moskvu su mnogi smatrali destruktivnim faktorom svetske politike, ali je vreme pokazalo da je ona zaista postala uticajni igrač u međunarodnoj areni, smatra Palasijeva.

[adsenseyu1]

Potpisivanjem „Štajnmajerove formule“ otvara se put za normalizaciju situacije u Ukrajini i uspostavljanje veza između Rusije i Zapada, što je, po mišljenju bivše ministarke, značajna pobeda Moskve.

U isto vreme, Ujedinjene nacije završavaju rad na formiranju komiteta koji će se baviti pravljenjem novog ustava Sirije, što je u skladu sa planom koji je predložila Rusija 2018. godine, ukazuje autorka.

Prema rečima Palasijeve, rast uticaja Moskve je povezan s tim da SAD poslednjih godina gube lidersku poziciju u međunarodnoj areni. Kao primer toga, ona je navela situaciju sa napadom na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji: dok je američki predsednik Donald Tramp pisao ratoborne tvitove, Rusija se predstavila kao potencijalni garant stabilnosti u regionu.

[adsenseyu5]

Međunarodna zajednica, kao i pre, smatra Sjedinjene Države glavnim geopolitičkim igračem što se, po mišljenju autorke, može objasniti navikom, a ne logikom. Vašington ne pokazuje volju za liderstvom, a istovremeno izlazi iz mnogih međunarodnih sporazuma, što negativno utiče na situaciju u svetu, ukazuje ona.

Pritom je Evropa, kako smatra Palasijeva, u međunarodnoj areni samo „sistemski koordinator“, koji je važan za proces rešavanja konfliktnih situacija.

„Kao ključni globalni koordinator, Evropa treba da zna tačno za šta služe njeni napori“, zaključila je autorka, prenosi „Sputnjik“.

(Beta,Sputnik)

[adsenseyu4]

[adsenseyu5]