Šokantna promena ruske strategije: Srušena brana – Počeo potop

Stanovištvo u ukrajinskom gradu Krivij RIh evakuisano je pošto je ruska vojska sa osam raketa pogodila branu kod tog mesta.

Zapadni mediji tvrde da je u pitanju osveta zbog, kako se navodi, nedavnih neuspeha ruske specijalne operacije u Ukrajini, te je, kako pišu, meta bio rodni grad ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

„Dejli mejl“ navodi da je grad bio prekriven vodom posle napada na branu Karačun.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U napadu je teško oštećena brana i obližnja pumpna stanica, što je dovelo da velikog rasta nivoa vode i poplava.

Kako pišu mediji, voda nadolazi ka Hersonu, a pretpostavlja se da će nadolazeća bujica da ošteti pontonske mostove koje koristi ukrajinska vojska u napadima na ruske vojne snage.

„Ruske snage najveorvatnije su gađale branu Karačun da bi oštetilla pontonske mostove nizvodno“, saopštio je Institu za studije rata.

Ova organizacija navodi da je do napada došlo pošto ukrajinske snage pokušavaju da prošire uporište u sklopu kontraofanzive u Hersonu.

Mediji navode da je u toku uspešna kontraofanziva ukrajinske vojske, a britansko ministarstvo odbrane tvrdi da, na osnovu obaveštajnih podataka, situacija na frontovima ne ide u korist zvaničnoj Moskvi.

Naime, to ministarstvo tvrdi da su se neke jedinice „povukle u relativno dobrom stanju“, dok su druge „pobegle u panici“.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov kazao je da „duboko zabrinjava“ to što se američka vlada „otvoreno hvali“ da su uspesi Ukrajine na bojnom polju postignuti uz direktnu umešanost Pentagona.

Sa druge strane, portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je da se spreči ubijanje civila.

„Zahtevamo od međunarodnih organizacije da iskoriste svoj uticaj nad Kijevom i da zaustave masakriranje civila. Ovo mora smesta da se zaustavi,“ izjavila je Zaharova na konferenciji za novinare, a prenosi TASS.

(b92.net, dejli mejl)