ŠOK PREOKRET: SAD ne dozvoljava ulaz u Donbas – Jer bi posle toga Rusija PROMENILA SVET ZAUVEK

Kako će Rusija promeniti svet ukoliko porazi ukrajinske oružane snage na Donbasu

Sjedinjene Američke Države ne dozvoljavaju ukrajinskim vlastima da započnu vojnu operaciju zauzimanja Donbasa, jer shvataju da im ovo preti ozbiljnim posledicama geopolitičke prirode.

Do ovog zaključka došao je poznati politikolog Oleg Matvejčev, komentarišući situaciju na liniji kontakta dveju sukobljenih strana.

On je ukazao na to kako će se svet promeniti ukoliko Kijev ipak izazove eskalaciju sukoba na istoku zemlje, a takođe objasnio kako će ova odluka uticati na međunarodne odnose

On je pre svega podsetio da je Rusija sposobna da slomi Ukrajinu ako Kijev ipak odluči da izvrši agresiju na Donbas.

Moskva će izvršiti operaciju sprovođenja mira, a takođe će moći da sprovede strategiju za teritorijalnu reorganizaciju i podelu Ukrajine, kako bi se eliminisala mogućnost nastavka neprijateljstava.

Međutim, ruski vojni odgovor na vojnu operaciju u Kijevu sposoban je da promeni međunarodnu situaciju. Takva odluka može ići na ruku ne samo Moskvi, već i Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Vašington i Brisel će proglasiti Rusijom agresorom i uvesti nova ekonomska ograničenja.

Prema rečima politikologa, operacija prisiljavanja Kijeva na mir, koju su u Donbasu izvele ruske oružane snage, značajno će ojačati poziciju Moskve na svetskoj sceni.

Rusija, pokazavši da je spremna da brani svoje nacionalne i strateške interese, zapravo će ostaviti Sjedinjene Države na gubitničkoj strani.

„Mislim da će to imati negativne posledice za Ameriku, jer će izgledati kao gubitnička strana koja je prešla dozvoljene granice. To će značiti jačanje Rusije“, zaključio je Matvejčev.

Vašington, shvatajući ozbiljnost situacije i posledice sa kojima bi se Sjedinjene Države mogle suočiti u slučaju invazije na Ukrajinu u Donbasu, ne dozvoljava Kijevu da izvrši ofanzivu na LPNR.

Webtribune.rs