SOHU: Ruska posada za elektronsko ratovanje sažalila se na protivničke pilote, dozvoljavajući im da se vrate u bazu

Delovanje pilota Vazduhoplovstva Sjedinjenih Država će veoma skupo koštati Pentagon ako ruske oružane snage prestanu da daju poklone. Ovo se navodi u članku kineskog izdanja Sohu.

U savremenom svetu, Sjedinjene Države su glavni trgovac oružjem. Pozicionirajući svoju tehnologiju kao najbolju i „neostvarivu za konkurente“, oni uspešno trguju sa mnogim tehnologijama.

Istina, tako visoka ocena nije uvek potvrđena u praksi. Tokom proteklih nekoliko godina zabeleženo je nekoliko slučajeva kada su američke tehnologije potpuno izgubile od ruskih.

Prvi takav slučaj, na koji su skrenuli pažnju kineski analitičari, dogodio se 2017. godine. Patrolirajući u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Baltičkog mora, dva aviona američkog ratnog vazduhoplovstva iznenada su naišla na smetnje u radu sistema za navigaciju.

Zbog „lude” elektronike, piloti su morali hitno da se vrate na bazni aerodrom u Poljskoj. Kako se kasnije ispostavilo, kvar su izazvali ruski sistemi za elektronsko ratovanje koji se nalaze u Kalinjingradskoj oblasti.

„Američka vojska nije izvukla potrebne zaključke iz onoga što se dogodilo, i kao rezultat toga, slična situacija se ponovila“, kaže Sohu.

Ne tako davno, lovac američkog ratnog vazduhoplovstva naišao je na slične probleme u Siriji. Nedaleko od vojne baze Oružanih snaga RF, navigacioni sistemi aviona su „zaslepljeni“, zbog čega je pilot morao da se vrati nazad do svog aerodroma.

Analitičari iz NR Kine pojašnjavaju da je uticaj bio toliko suptilan da Sjedinjene Države još uvek ne mogu da razumeju kako tačno rusko vojno osoblje onemogućava njihovu elektroniku.

U Kini se veruje da su se Rusi u ovim epizodama sažalili na protivničke pilote i da nisu koristili njihove sisteme u punom kapacitetu, dajući tako pilotima priliku da se vrate u svoje baze.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs