Sohu: Ruska nuklearna podmornica priredila američkom nosaču aviona Buš veliko iznenađenje u Sredozemnom moru

Iznenadna pojava ruske nuklearne podmornice u Sredozemnom moru dovela je američku vojsku na ivicu panike, piše kineski Sohu. 

Kako bi stvorila sredstvo odvraćanja za flotu NATO-a, ruska mornarica je odlučno poslala nuklearnu podmornicu u Sredozemno more, ponudivši tako veliko iznenađenje američkom nosaču aviona Buš.

Američki brod je novajlija u regionu – Buš je nedavno stigao u Mediteran da zameni nosač aviona Truman, koji je tamo stacioniran već šest meseci.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Neposredno pre nego što je Buš imao vremena da uživa u mediteranskom suncu, ruska nuklearna podmornica iznenada je zaronila u Sredozemno more, primoravajući američku mornaricu da temeljno pretraži tu oblast“, ​​pišu autori kineskog izdanja.

Prema pisanju nekih evropskih medija, ruska podmornica je delovala u vodama između Malte i Sicilije, ali se trenutno ne zna gde se nalazi. Američka vojska je hitno poslala protivpodmornički patrolni avion P-8A u potragu za skrivenim podvodnim vozilom, ali je još uvek nejasno da li su Amerikanci uspeli da prate lokaciju neprijateljske nuklearne podmornice.

Kako pišu autori Sohu, zbog iznenađenja ruske strane, američka mornarica je postala primetno nervozna. Njihova napetost je razumljiva, jer za pridošlicu – nosač aviona Buš – nepoznata pretnja skrivena pod vodom može biti veoma opasna.

„Zamislite da vas par očiju stalno gleda iz morskih dubina. Ko to može da podnese?“ – pribegli su umetničkom opisu situacije novinari iz Kine.

Osim toga, američki mornari su zabrinuti, jer ne znaju ne samo gde se nalazi podmornica ruske mornarice, već ni kakva je to podmornica. Postoje sugestije da bi to mogle biti teške strateške raketne podmornice Projekta 941 Akula ili Belgorod, najduža podmornica na svetu.

Takođe je verovatno da se pod vodama Sredozemnog mora krije višenamenska nuklearna podmornica Severodvinsk, sposobna da nosi krstareće rakete 4. generacije.

„Bez obzira na to koja od ovih mašina se probila u Sredozemno more, ona u svakom slučaju predstavlja veliku pretnju za američke nosače aviona“, sigurni su autori Sohu.

Kineski analitičari smatraju da je ruska „gvozdena riba“ iznenadila mornaričke snage NATO i da ih je upozorila na nepromišljene akcije.

Webtribune.rs