Sledbenik manji od makovog zrna: Šolc pozdravio odluku Međunarodnog suda o nalogu za hapšenje Putina

Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je danas odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da je to pokazalo da niko nije iznad zakona.

„Međunarodni krivični sud je prava institucija za istragu ratnih zločina. Činjenica je da niko nije iznad zakona i to je ono što sada postaje jasno“, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tokiju sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom, a preneo je Tanjug.

Međunarodni sud je juče pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje da je u periodu trajanja sukoba u Ukrajini izvršio krivično delo protivpravne deportacije dece i protivzakonitog prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Iz Moskve su podsetili da odluke suda u Hagu nemaju nikakav značaj kada je u pitanju Ruska Federacija, jer Moskva nije ratifikovala odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda, te stoga Rusija više ne sarađuje sa ovom organizacijom.

„Ko bi pre 15 godina rekao da će briga o deci, njihovo spasavanje i lečenje postati krivično delo“, prokomentarisala je portparolka Ministarsva spoljnih poslova Marija Zaharova.