Naslovnica ŽIVOT Skrivena osobina šećera: Evo šta vas primorava da jedete slatko

Skrivena osobina šećera: Evo šta vas primorava da jedete slatko

hnjfgtfrdd

[adsenseyu2]

Mnogi ugledni zdravstveni stručnjaci već godinama govore da je šećer čist otrov. Alternativni Dnevni list je takođe opširno izveštavao o mnogim opasnostima koje se tiču slatkiša. Sada imamo još više zabrinjavajucih dokaza o stvaranju zavisnosti prema šećeru.

U novoj studiji nedavno objavljenoj u časopisu “Plos one”, istraživači su izjavili da šećer, posebno tip prerađenog šećera, koji se dodaje brzoj hrani, stvara neverovatnih osam puta vecu zavisnost od kokaina!

Ovo otkriće da čokoladica bez opasnog izgleda može stvoriti veću zavisnost od ulične droge sa mnogim poznatim rizicima, uključujući i smrt, treba da bude ogromna zastava upozorenja svima koji čitaju ovaj tekst da odmah prestanu da konzumiraju slatkiše.

Da rezimiramo, autor studije je napisao: „Trenutna studija predviđa preliminarne dokaze da nisu sve namirnice jednako umešane u stvaranje zavisnog ponašanja u ishrani, a visoko prerađena hrana, koja može da deli karakteristike sa zloupotrebom droge (npr. visoka doza, velika brzina apsorpcije) izgleda da se posebno povezuje sa stvaranjem zavisnosti od hrane.“

[adsenseyu4]

Za svoje istraživanje, istraživački tim, na čelu sa dr Nicole Avena sa Icahn medicinskog fakulteta u Sinaju, regrutovao je 504 učesnika i analizirao njihove navike u ishrani. Učesnici su odgovarali na pitanja da bi se utvrdilo na kom su nivou zavisnosti od hrane. Ova pitanja traže od učesnika da se slažu ili ne slažu sa određenim izjavama, uključujući i one „Ja jedem do te tačke kada postajem psihički bolestan.“

Kada su analizirani rezultati upitnika u odnosu na konkretne namirnice koje su učesnici jeli, analiza je pokazala da  najvecu zavisnost stvara pica. Iako ovo može biti iznenađenje za neke, dr Avena objašnjava da upravo sos od paradajza na parčetu pice može da sadrži više prerađenog šećera nego nekoliko Oreo kolačića!

Druga ‘najgora hrana’, sledeći picu, bile su čokolade, čips, keks i sladoled. Najmanju zavisnost stvaraju, ne tako iznenađujuće, krastavci, šargarepa, pasulj, jabuke i braon pirinač. Prema rečima dr Avena, namirnice koje stvaraju zavisnost imaju tendenciju da budu one koje su bile veoma glikemijske.

Ova prerađena hrana takođe često sadrži visok nivo fruktoznog kukuruznog sirupa umesto običnog šećera, a ovaj sirup je još opasniji i usko je povezan sa osobinama zavisnosti, prema prethodnom istraživanju.

Prema kardiologu dr Džejms O’Kif, „Kada jedemo pšenično brašno i šećer u prerađenoj hrani, oni podižu nivo šećera u krvi, zatim smanuju insulin. To je hormonski poremećaj koji zaustavlja hranu u stomaku, a onda tražite još više slatkiša i brze skrobne hrane. “

[adsenseyu1]

Dok šećerna zavisnost još uvek nije zvanično priznata zavisnost, više istraživanja treba da se uradi na svojstva zavisnosti različitih namirnica. O’Kif kaže da se zavisnost može lečiti kao što se leče zavisnosti od drugih droga. To može da uključuje razdražljivost, nervozu, promene raspoloženja i mučninu.

Međutim, prema O’Kifu ako ste dosledni i otarasite se šećera, vi ćete ostvariti značajne rezultate. „Krvni pritisak se smanjuje, dijabetes nestaje, gojaznost opada, ten posvetljuje, loše raspoloženje prolazi, spavanje se poboljšava. To je stvarno, stvarno upečatljivo“, objasnio je Kif.

Otarasiti se potrebe za slatkišima nije lako, ali u cilju zaštite vašeg zdravlja, sasvim je neophodno.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]