Skot Riter: Poljaci su upravo stvorili nove mete za rusku vojsku

Snabdevanje Ukrajine borbenim avionima od strane zemalja NATO-a, uključujući Poljsku, neće uticati na ishod sukoba, ali će dovesti do neizbežnih gubitaka u Oružanim snagama Ukrajine, rekao je penzionisani obaveštajni oficir, američkog marinskog korpusa, Skot Riter, u intervjuu objavljenom na „Jutjubu“ sa američkim novinarom Stivenom Gardnerom.

„Isporuka četiri aviona neće dati nikakve rezultate. Ukrajinske lovce obaraju vrlo brzo, čim polete. Ne mislim da će slanje ovih letelica uticati na bilo šta. Poljaci su upravo stvorili nove mete za rusku vojsku. Na nesreću ukrajinskih pilota, njihov prosečan životni vek će biti izuzetno kratak“, objasnio je Riter.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Istovremeno, malo je verovatno da će se zapadne zemlje usuditi da ukrajinskom vazduhoplovstvu obezbede američke avione, poput F-16 , uprkos stalnim zahtevima kijevskih vlasti. Piloti Oružanih snaga Ukrajine obučeni su za upravljanje opremom sovjetskog tipa, a pokušaj njihove preobuke pretvoriće se u neuspeh. Ova ideja nije održiva.“, rezimirao je oficir.

Poljski predsednik Andžej Duda, rekao je u četvrtak, da će Ukrajina narednih dana dobiti prva četiri lovca „MiG-29“. Vlada Slovačke je u petak odobrila i prebacivanje borbenih aviona „MiG-29“ ukrajinskoj vojsci.

Webtribune.rs