Naslovnica SPEKTAR Skot Riter: Događaji koji su počeli, egzistencijalna su pretnja za Francusku

Skot Riter: Događaji koji su počeli, egzistencijalna su pretnja za Francusku

Proces dekolonizacije Afrike predstavlja veliku pretnju Francuskoj, rekao je bivši obaveštajni oficir američke vojske Skot Riter, u intervjuu za „Jutjub“ kanal „Gegenpol“.

„Verujem da se region budi. Stanovnici počinju da shvataju da Mali, Burkina Faso, Gvineja, Niger, Gabon ili drugi, vegetiraju u siromaštvu i unutrašnjem haosu, dok političke i ekonomske elite napreduju“, kaže stručnjak.

Prema njegovim rečima, događaji u Gabonu postali su manifestacija procesa dekolonizacije u Africi, što je posebno pogodilo Francusku, koja je nastavila da dominira delom zemalja kontinenta u političkom, ekonomskom i vojnom smislu. Štaviše, Gabon je bio francuski izvor uranijuma, i dao je Parizu nezavisnost od Sjedinjenih Država u oblasti nuklearne energije.

„Biće i političkih posledica, jer su se mnoge francuske političke elite obogatile, tako što su sve vreme profitirale od Afrike. Tako da će biti reperkusija“, upozorio je Riter.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Ono što se dešava na afričkom kontinentu predstavlja egzistencijalnu pretnju Francuskoj, rezimirao je bivši obaveštajac.

Vojska Gabona je 30. avgusta objavila poništenje izbornih rezultata i raspuštanje institucija vlasti. Šef Republikanske garde, general Bris Oligi Nguema, rekao je za list „Mond“, da je predsednik Gabona Ali Bongo Ondimba smenjen.

[adsenseyu1]

Prema navodima vojske, on je u kućnom pritvoru. Pobunjenici su kasnije saopštili da su jednoglasno imenovali generala Brisa Oligija Nguemu za predsednika na prelazni period.

Gabon je bivša francuska kolonija. Više od 80 francuskih kompanija posluje tamo, posebno u rudarskom sektoru, uključujući Eramet, koji kopa glavni prirodni resurs Gabona, mangan. Njihov ukupan promet dostiže tri milijarde evra. Takođe na teritoriji zemlje nalazi se jedna od tri francuske vojne baze u zapadnoj Africi.

Pre toga, krajem jula, u Nigeru je bio državni udar. Vojska je najavila smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti i formiranje Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine. Lideri većine zapadnih zemalja i regionalne organizacije ECOVAS osudili su incident.

Niger je bivša francuska kolonija. Zemlja je ostala jedan od poslednjih saveznika zapadnih država u Sahelu. Niger ima bogate rezerve uranijuma od kojih zavisi Pariz.

Kako prenose francuski mediji, na ovu afričku zemlju otpada 15 do 17 odsto uranijuma koji se koristi za proizvodnju električne energije u Francuskoj. U Nigeru i Čadu trenutno je stacionirano hiljadu i hiljadu i po francuskih vojnika.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social