Naslovnica SPEKTAR Skaj njuz: Nešto tu smrdi – Šta se krije iza slanja šefa...

Skaj njuz: Nešto tu smrdi – Šta se krije iza slanja šefa Vagnera u Belorusiju?

       

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin je navodno proteran u Belorusiju, nakon pregovora kojima je okončana pobuna, ali to možda neće biti dobro po Ukrajinu.

Dajana Magnaj, dopisnica Skaj Njuza iz Moskve je objasnila da je Vladimir Putin „meko anektirao“ Belorusiju, a da se Aleksandar Lukašenko, koji je nedavno bio „veoma bolestan“, „u suštini nalazi pod njegovom kontrolom“.

„Još ima mnogo pitanja koja treba da se postave o tome šta se, zaboga, desilo u poslednja 24 sata, ali mislim da Ukrajini nije prijatno što Prigožin ima moć u Belorusiji ako mu Lukašenko dozvoli da bude – ili , hajde da to tako kažemo, ako mu Putin to dozvoli“, navela je.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ona smatra da ovo (pobuna) nije poslednje što smo videli od Prigožina – on je sada u veoma ključnom prostoru za Rusiju.

Ali Vladimir Putin „izgleda izuzetno slab“ jer daje Vagneru „besplatan prolaz“ nakon što ga je optužio ga izdaju, kaže ona.

„Čini se da je sve to prebrzo rešeno da bi bilo istinito“, rekla je ona.

[adsenseyu1]

„Nešto tu smrdi“

Kremlj je rekao da je beloruski predsednik bio dugogodišnji Prigožinov prijatelj i da je posredovao u dogovoru njega i Putina, nakon čega je okončana pobuna, Vagneru data amnestija, a Prigožin poslat u Belorusiju.

Magnaj piše da u Rusiji vlada raspoloženje zbunjenosti.

„Proglasiti nekoga izdajicom, obećati mu najstrožu kaznu, a zatim mu oprostiti samo nekoliko sati kasnije i spakovati ga u susednu zemlju, to je sumnjivo“.

Uz to, još je puno nepoznanica o tome šta će se dogoditi Prigožinu. On kreće u Belorusiju, a još se ne zna u kojem svojstvu i s kojim ovlašćenjima.

„Glasine o zdravlju beloruskog predsednika kruže već neko vreme. Od osporavanih izbora 2020, Putin je pojačao svoj stisak nad Belorusijom. Sada je tamo jedan od najmoćnijih i najopasnijih Putinovih vojnih poslušnika. Prigožin je dugo bio projekt Kremlja, a možda i dalje to i jeste. Za Ukrajinu, za beloruski narod i za Zapad, Belorusija u kojoj Prigožin ima vlast još je strašnije mesto nego što je sada. Ako je ovo sve samo pažljivo izrežiran državnički plan, onda Kremlj ne izgleda dobro. Zašto se Putin uopšte zamarao svojim govorom ako je sve bio samo deo plana“, upitala je i dodala:

„Moguće je i da je Prigožin jednostavno shvatio da nema podršku u vojsci kojoj se nadao. Moguće je da sada sedi tiho u Belorusiji i nastavlja svoje aktivnosti u drugim delovima sveta u ime Kremlja, ali on nije tip koji mirno sedi – iako je juče bio neverovatno tih. Nešto tu još smrdi“, piše Dajana Magnaj.

Činjenica da je Prigožin otišao u Belorusiju zabrinjava

Bivši šef britanskih oružanih snaga general Ričard Danat izjavio je danas da ukrajinski lideri moraju da se čuvaju od mogućeg napada na Kijev, koji bi, iz Belorusije, mogao da predvodi šef „Vagnera“ Jevgenij Prigožin.

[adsenseyu4]

„Činjenica da je Prigožin otišao u Belorusiju zabrinjava“, naveo je Danat u razgovoru za Skaj njuz, dodavši da on ponovo predstavlja pretnju po Kijev, ukoliko je oko sebe zadržao „efikasnu borbenu snagu“.

Istakao je da je „sasvim moguće“ da Rusija upotrebi Vagnerovce prilikom ponovnog pokušaja zauzimanja ukrajinske prestonice.

„Ukrajinci moraju da se postaraju da imaju neke manevarske jedinice kako bi mogli da odbiju ponovni napad iz pravca Belorusije“, rekao je Danat.

Govoreći o situaciji u Rusiji, rekao da je nije bilo „neposrednih pobednika u jučerašnjem fijasku“.

„Putin je definitivno znatno oslabio. Ruska vojska je očigledno u rasulu“, rekao je britanski general.

Bivši oficir MI6 Kristofer Stil je za Skaj njuz rekao da pobuna grupe „Vagner“ sugeriše da je ruski predsednik Vladimir Putin „izgubio autoritet u Rusiji“.

„Mislim da je Vladimir Putin izgubio autoritet i legitimitet u Rusiji. Za sada je uspeo da se izvuče iz toga“, rekao je Stil.

„Način na koji su se događaji juče odvijali u Rusiji i brzina kojom se činilo da situacija izmiče kontroli, mora da bude veoma zabrinjavajuća za Putina i ljude oko njega“, naveo je on.

(Skaj njuz,Tanjug)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]