Naslovnica SPEKTAR Saudijska Arabija na korak bliže nuklearnom oružju uz Trampovu pomoć

Saudijska Arabija na korak bliže nuklearnom oružju uz Trampovu pomoć

saudijska- arabija- tramp- salman

Saudijska Arabija pregovara sa američkim nuklearnim firmama kako bi ušla u industriju nuklearne energije, i podigla i do 16 nuklearnih reaktora.

U izveštaju koji je objavio „Njujork Tajms“ u nedelju, Saudijci insistiraju na tome da će se reaktori koristiti samo za prikupljanje energije za domaću potrošnju, kako bi mogli da se oslone na prodaju svojih ogromnih zaliha nafte isključivo inostranstvu.

[adsenseyu1]

Međutim, postoje i dalje znaci da oni žele opciju proizvodnje nuklearnog oružja, kako bi se pretvorili u nuklearnu silu u regionu, i nastavili sa destruktivnom politikom i terorističkim zaverama.

Pokušaj Obamine administracije da dobije sporazum o transferovanju civilne nuklearne tehnologije Saudijcima je propao, jer su oni odbili da se legalno obavežu na to da neće primenjivati oplemenjivanje uranijuma i prerađivanje plutonijuma, što se može koristiti za proizvoodnju goriva za nuklearno oružje.

Emirati su se na taj način obavezali ugovorom iz 2009. godine, uspostavljajući „zlatni standard“ za civilne nuklearne dogovore saradnje.

Sada je predsednik koji brine o potrebama američkog poslovanja, i koji agresivno podilazi saudijskim vođama, zatražio nove sporazume. U teoriji, Tramp je na dobroj poziciji da nagovori Saudijce da prihvate zlatni standard.

On može da kaže da je logičnije da Rijad kupi obogaćena goriva za reaktore od relatovno povoljnih stranih dobavljača, nego da ga proizvodi u Saudijskog Arabiji. Takav sporazum će još više betonirati veze sa SAD, koje su obećale da zaštite kraljevstvo od njihovih neprijatelja.

Postoje pak, pitanja o tome, kakva ograničenja će biti potrebna Trampovoj administraciji, i da li će ih Saudijci prihvatiti kako bi pregovori mogli da počnu.

Insistiranje na strogim uslovima, bi moglo primorati Saudijce da to kupe od Rusije ili Kine, jer oni nemaju takva pravila neproliferacije, ili možda od Francuske i Južne Koreje, što bi bio penal za američku nuklearnu industriju koja traži unosan novi biznis. „Vestinghaus“ i druge američke kompanije diskutuju o konzorcijumu, da se plasiraju ponude za multimilijarderski projekat.

Međutim, ukoliko se ne uključe krucijalne restrikcije u bilo kakvom sporazumu, to će dozvoliti Saudijcima da tehnologiju iskoriste i za nuklearno oružje, i još više time ugroze region.

[adsenseyu4]

Saudijski zvaničnici i dalje insistiraju da imaju pravo na oplemenjivanje i preradu pod Sporazumom nuklearne neproliferacije, koji nacijama garantuje pristup takvim tehnologijama, ukoliko se odreknu nuklearnog oružja.

Ukoliko ovi nesporazumi onemoguće pregovore, SAD bi mogle izgubiti šansu da nametnu bilo kakvu neproliferaciju, nuklearnu bezbednost i uslove nuklearne bezbednosti na saudijski program.

Zbog toga bi kopmpromis koji je predložio Robert Ajnhorn, bivši američki nuklearni pregovarač, bio vredan razmatranja ali samo ako napori da se uspostave strožiji standardi ne uspeju. To bi zahtevalo da Saudijci naprave legalno obavezivajući ugovor, da se odriču oplemenjivanja i prerađivanja narednih 15 godina, ne beskonačno, što bi teška pitanja ostavilo za kasnije.

Na kraju Kongres SAD mora naglasiti svoje pravo da ima zadnju reč o pregovoru, i uspostaviti stroge uslove ukoliko administracija to ne učini.

Kada se uzme u obzir Trampov stav prema nuklearnom oružju, odgovornost Kongresa utiče na nuklearnu budućnost ne samo Saudijske Arabije, već i odluke koje Turska, Egipat i druge države moraju doneti o kupovini nuklearne moći.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]