Naslovnica SPEKTAR Šamar realnosti zapljusnuo Evropu: Stigao izveštaj o Ukrajini!

Šamar realnosti zapljusnuo Evropu: Stigao izveštaj o Ukrajini!

Podrška Ukrajini među Evropljanima i dalje ostaje široka, ali istraživanje sprovedeno širom EU pokazuje da je, skoro dve godine nakon napada na Ukrajinu, svega 10% ispitanika sada uvereno u mogućnost pobede Kijeva nad Rusijom.

Prema Gardijanu, kompromisno rešenje sada se smatra najverovatnijim krajnjim ishodom rata. Promena u osećanjima je značajna – pre godinu dana, većina Evropljana je smatrala da Ukrajina mora da povrati svu svoju izgubljenu teritoriju. Sada se zahteva realističniji pristup političara koji bi se fokusirao na definisanje onoga što bi prihvatljiv mir zapravo trebao da znači.

Mark Leonard iz Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), koji je naručio anketu, naglašava da lideri EU moraju promeniti način na koji govore o ratu kako bi opravdali nastavak evropske podrške Ukrajini.

Većina Evropljana želi da spreči rusku pobedu, ali ne veruje u vojnu pobedu Kijeva. Stoga, najubedljiviji argument za sve skeptičniju javnost je ideja da bi nastavak pomoći mogao dovesti do održivog, dogovorenog mira koji ide u korist Kijeva, a ne do Putinove pobede.

Anketa sprovedena u 12 zemalja članica EU pokazuje da postoji zastoj u kontraofanzivi Ukrajine. Rastući strah od promene američke politike i izgledi za drugi predsednički mandat Donalda Trampa podstakli su pesimizam u vezi sa ishodom rata.

[adsenseyu1]

Ovo istraživanje je obavljeno pre povlačenja Ukrajinskih snaga iz Avdejevke, čime je Rusija ostvarila važnu vojnu pobedu od zauzimanja Bahmuta od strane Vagnerovih trupa u maju 2023. Rat u Ukrajini je počeo 24. februara 2022. godine.

Prema izveštaju „Ratovi i izbori: Kako evropski lideri mogu da održe javnu podršku Ukrajini“, samo jedan od 10 Evropljana u tim zemljama veruje da Ukrajina može pobediti na bojnom polju, dok dvostruko više (20%) predviđa pobedu Rusije. Čak i u najoptimističnijim zemljama, poput Poljske, Švedske i Portugala, manje od jedne petine (17%) ispitanika veruje da bi Kijev mogao da pobedi.

Najčešće mišljenje u svim zemljama, koje deli oko 37% ispitanika u proseku, je da će se rat završiti kompromisnim rešenjem. Međutim, neke zemlje više preferiraju ovakav ishod od drugih.

Anketa takođe pokazuje i različita mišljenja o podršci Ukrajini. U Švedskoj, Portugalu i Poljskoj većina ispitanika smatra da bi Evropa trebalo da pomogne Ukrajini u borbi, dok u Mađarskoj, Grčkoj, Italiji i Austriji veći broj ispitanika favorizuje podsticanje Kijeva da prihvati sporazum. U drugim zemljama, poput Francuske, Nemačke, Holandije i Španije, mišljenja su bila podeljena.

Mnogi Evropljani sve više shvataju značaj rata između Rusije i Ukrajine, s obzirom na to da 33% ispitanika smatra da taj sukob ima veći uticaj na njihovu zemlju, nego sukobi na Bliskom istoku.

(Webtribune.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social