Naslovnica U FOKUSU SAD nešto spremaju: 100.000 ukrajinskih vojnika grupisano na granici sa Belorusijom

SAD nešto spremaju: 100.000 ukrajinskih vojnika grupisano na granici sa Belorusijom

Više od 100.000 ukrajinskih vojnika trenutno je stacionirano duž granice s Belorusijom, što stvara mogućnost za brzo formiranje udarnih grupa, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

On je naglasio da trenutna situacija ne zahteva pojačanje beloruskih snaga duž granice s Ukrajinom.

Prema Hrenjinovim rečima, Belorusija ne vidi potrebu za dodatnim vojnim angažmanom s obzirom na veći nivo snaga koje su ranije bile grupisane duž granice sa Ukrajinom. Glavna briga su diverzantske grupe koje mogu prodirati iz Ukrajine, a ne direktni sukob.

Hrenjin je izneo podatke da je oko 112.000 do 114.000 pripadnika ukrajinskih Oružanih snaga raspoređeno u nekoliko oblasti duž beloruske granice, pri čemu manji broj, oko 17.000 vojnika, aktivno učestvuje u zaštiti granice s Belorusijom.

Ministar je upozorio na mogućnost formiranja udarnih grupa pod izgovorom vojnih vežbi NATO-a duž beloruskih granica. On ističe da je praćenje kretanja tih grupa prioritet, s obzirom na to da bi njihovo formiranje predstavljalo potencijalnu pretnju.

Hrenjin je najavio da će beloruske snage adekvatno reagovati ako se primeti stvaranje moćnih vojnih grupa ili bilo kakva druga pretnja.

Takođe, Hrenjin je naveo da zapadna Evropa, predvođena SAD-om, preduzima određene korake u pripremi za moguća vojna dejstva, ističući da Belorusija shvata protiv koga bi ta dejstva mogla biti usmerena.

Pored toga, ministar je upozorio na pokušaje vazdušnog izviđanja teritorije Belorusije i napomenuo da je od avgusta prethodne godine beloruski vazdušni prostor više puta narušen, na šta je beloruska vojska reagovala u skladu sa potrebama, uključujući podizanje borbenih aviona i pojačanu pripravnost protivvazdušne odbrane i raketnih snaga.

Hrenjin je jasno stavio do znanja da će Belorusija delovati odlučno ako bude neophodno, kako bi zaštitila svoju teritoriju i interese, uključujući i moguće obaranje neprijateljskih letelica u slučaju ozbiljnog ugrožavanja.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu1]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social