Sa Ðukanovićem nikada nisam imao nikakve dogovore, ni po jednom pitanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da sa Milom Ðukanovićem nikada nikakve dogovore nije imao, ni po jednom pitanju.

Vučić je naglasio da sa crnogorskim predsednikom pogotovo nije imao dogovore po nacionalnom pitanju, kao i da o tome misle „potpuno različito“.

Vučić je komentarišući navode nekih u Beogradu koji kažu da se „Vučić dogovarao sa Milom“ rekao da se uvek sazna istina o lažima koje izgovaraju ti što to tvrde i dodao da im te laži uvek padnu u vodi.

„Poštujem Mila kao predsednika Crne Gore, naše je da razgovaramo o normalnim odnosima Srbije i Crne Gore. Sve drugo nikada nikakve dogovore nismo imali ni po jednom pitanju, a pogotovo ne po nacionalnom pitanju o čemu mislimo potpuno različito. Lažovi jedni, bedni“, poručio je Vučić.

Kaže da ni ovog puta predstavnici opozicije nisu mogli da stanu uz svoj narod već su čak falsifikovali saopštenje episkopskog saveta.

Vučić je rekao da je to radio kum Dragana Ðilasa i dodao.

„Uvek im je bilo važno da budu protiv svog naroda, po svaku cenu, ne bi li neki sitan poen stekli“.

„Ne dam više na Srbe“

Ne dam više na Srbe, ne može više sve protiv Srba da bude bogom dano, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom svih poruka iz Crne Gore, delom iz Srbije i iz međunarodne zajednice u vezi njegove nameravane, privatne posete Srbima u Crnoj Gori na Badnji dan, od koje je, kako je danas saopštio, odustao.

On je, u vanrednom obraćanju medijima, a posle drugog u par dana razgovora sa patrijarhom Irinejom, rekao da ne da priliku nikome da kažu bilo šta negativno o srpskom narodu i najavio da će Srbija ubuduće sve srpske institucije u regionu podržavati deset puta više nego pre.

Podsetio je da je patrijarh blagoslovio njegovu posetu, te se zahvalio i desetinama hiljada ljudi, predstavnicima srpskih partija u Crnoj Gori, predsednicima opština koji su podržale njegov dolazak.

„Mislio sam da je to uobičajena normalna stvar. Onda sam shvatio po reakcijama iz kabineta u Crnoj Gori da to što bi privatno došao bez političkih govora u svoju crkvu nije po volji crnogorskog režima. Ja sam kršten i svi moji su kršteni i niko ne može da mi zabrani da dođem u neku srpsku crkvu“, kazao je on.

Vučić je rekao da je crnogorski režim na različite načine, preko agenata ANB-a, pripadnika različitih političkih stranaka, i crkvenih krugova, vodio kampanju i puštao preko medija kako će poseta da izazove krvoproliće i haos.

Upitao je da li je moguće da njegova privatna poseta hramu može da izazove tako nešto, dodajući da je planirao da ode u Pljevlje.

„Jasno je da u Crnu Goru neću ići. Sve smo pripremili i znali smo da će biti 30.000 do 40.000 ljudi iz Crne Gore. Doneo sam odluku, ne želim da dam alibi crnogorskom režimu koji će da kaže da je to napad na nezavisnost i ustavni proedak“, naglasio je on.

Vučić je rekao da Srbija poštuje nezavisnost i ustavni poredak Crne Gore, ma šta mimo te činjenice mislio, kako kaže, o gluposti srpskih vlasti 2006. i svemu drugom.

„Nikada nismo ni na koji način ugrožavali nezavisnost i integritet Crne Gore. Doneo sam odluku i sa tim se saglasio i podržao jutros patrijarh Irinej, pošto poštujem hirejarhiju u crkvi, znam ko je patrijarh i srpska crkva. Ne mogu da kažem da sam fanatični vernik, ali sam vernik SPC, a ne neke eparhije ili mitropolije“, naglasio je on.

Ukazao je da je istovremeno krenula histerična kamapanja laži i iz međununarodne zajednice, ukazujući na agenciju AP, koja je napisala tekst pod naslovom „Vučić doliva ulje na vatru“.

„Čime dolivam ulje na vatru? Time što bih otišao na liturgiju? Dolivam što 25 odsto Albanaca u Severnoj Makedoniji ima svoj jezik, konstitutivnost, predsednika skusptine, potpredsednika vlade, a Srbi sa 29 odsto ne smeju da pisnu i kažu da postoje. Jer Srbi nisu ljudi, kada govore o budućnosti i kako da se ponašamo da smo prihvatljivi evropski“, rekao je on.

Preneo je da su Srbi prihvatljivi samo ako oko budućnosti Kosova govorimo da priznajemo nezavisnost,l a kada je u pitanju RS i srpski narod, onda smo prihvatljivi samo ako se zalažemo da Srpska ne postoji.

„To je licemerje međunarodne zajednice, eufemizam za zapadni svet, l to je toliko bezobnzirno. Samo sam čekao da vidim ko će se drznuti da me pozove i priča o mojoj posetu Crnoj Gori. Ko će da se pozove na dopise NATO-u kako Srbija radi, a Srbija ćuti, krijemo se da ne bismo bili krivi, odgovorni“, rekao je on.

Upitao je da li je neko čuo da je napadnut šef vlade jedne zemlje, kao što je to bio slučaj u Srebrenici, a da i dalje nema presude.

„Javila se juče američka ambasadorka u Podgorici užasnuta što je videla u Beogradu, a nisi užasnuta što hapse ljude koji nose srpsku trobojku. Nisu užasnuta što srpski jezik ne može da se govori, što će neko da otima svetinje. Ali si mnogo pametna da soliš svu mudrost ovog sveta ne bi li se nekom dodvorila“, podvukao je on.

Vučić je istakao da ima hrabrost svog sveta da štiti svoj narod.

Ukazao je da su nam govorili i ambasadori švajcarske i engleske „nemojte to oko Račka“ i odgovorio „ma nemoj“.

Rekao je da je sa patrijarhom razgovarao o svim važnim pitanjima saradnje SPC i države Srbije, o tome koliko je važno da u najkraćem roku završimo hram Svetog Save, svim pitanjima od interesa za našu zemlju.

Patrijarh se zanimao za ekonomsku situaciju, može li da se očekuje isti napredka kao prethodnih godina.

Posebno je razgovarano, kako je rekao, o situaciji u regionu, naročito sve što se zbivalo posle usvajanja Zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori.

„Razgvarali smo ne što je bilo ko imao želju da se meša u stavri bilo koje države, već što su direktno pogođeni interesi srpskog naroda“, rekao je on.

Istakao je da postoje oni koji govore da zakon nije samo protiv srpskog naroda, da nema potrebe da se srpski narod izdvaja od ostalih, da ne mora u krštenicama da piše da su srpske nacionalnosti.

„Smatrao sam da je od vitalnog inetresa Srbije da pre svega čuvamo opstanak našeg naroda u Crnoj Gori. Smatrao sam da je veoma važno da na žestoku kampanju asimilacije Srba odgovorimo odgovornošću, ozbiljnošću, pristojnošću, ali i posvećenim radom na tome da očuvamo snagu našeg srpskog korpusa u Crnoj Gori, ne ugrožavajući ni na koji način državno pravni status Crne Gore“, objasnio je on.

Podsetio je da prema zvaničnim rezultatima popisa u Crnoj Gori živi 28,73 odsto Srba, i nepunih 45 odsto Crnogoraca. „Namera je dela režima ili celog u Podgorici da 2021.procenat Srba bude dramatično niži. Strateški čitava borba se svodi na to da se smanjenjem srpskog korpusa to proglasi državom u kojoj Srbi neće imati konstitutivnost koju nemaju ni danas, kao ni prava“, dodao je on.

Podsetio je da u Severnoj Makedoniji Albanci čine 25,17 odsto stanovnika i da je albanski službeni jezik, dok to u Crnoj Gori srpski, i pored većeg udela Srba nije.

„Što se tiče istorijskih udžbenika možete čuti kako su Sveti Sava i drugi pokorili mačem Crnu Goru i prebacili je u pravoslavlje, možet čuti o Baldučiju kako su podizali ustanak, kao i o srpskoj okupaciji 1918. To uči i 29 dsto srpske dece“, kazao je on.

Osvrnuo se i na izjavu premijera Crne Gore Duška Markovića u vezi pokušaja paljenja crnogorske zastave, upitavši da li je zaprepašćujuće što je dovedeno 1.000 policacaja da čuva ambasadu.

Istovremeno je rekao da niej zaprepašćujuće da Mila Božovića menadžera u Budvi hapse zbog srpske zastave.

„Nije zaprepašćujuće što nema ni jednog Srbina na važnom mestu, a 30 odsto Srba ima u Crnoj Gori“, dodao je on.

„Šta je trebalo da zatvorimo Knez Mihajlovu ulicu. Laž je da je neko hteo da upadne u Ambasadu. Niko nije pokazao agresivne namere, izuzev par neodgovornih koji su ispaljivali rakete na zastavu. Optužujete Srbiju po starim principima“, poručio je crnogorskim vlastima.

Istakao je da je crnogorski režim organizovao potpisivanje apela „velikog humaniste“ Stjepana Mesića, Raifa Dizdarevića i Milana Kučana protiv vlasti u Beogradu, kako navodno organizujemo nešto u Crnoj Gori.

„Kako vas nije sramota, mi ništa ne organizujemo. Samo smo gledali šta se dešav srpskom narodu“, kazao je on dodajući da se to čini samo da bi se slomila kičma Srbiji u međunarodnoj zajednici.

„Vidim da ste se žalili NATO za paljenje zastave. Naš narod svuda poštuje himnu i zastavu Crne Gore. Niste rekli da su ti koji su došli na skup nosili zastavu Knjaževicne Crne Gore, zato što mi Crnu Goru doživljavamo kao bratsku zemlju“, objasnio je on.

Upitao je što se Crna Gora žalila NATO-„da nećete možda da nas bombardujete?“.

Kako je primetio, sve što se uradi protiv Srba je „bogom dano“ i dozvoljeno, a da poslednjih sedam dana sluša hajku protiv Srbije, koja je glavna tema, kao i on, i u Hrvatskoj,

„Da li im je rekao neko od ambasadora u Hravtskoj nešto, pitao da li imaju drugu temu osim Vučića i Srbije… Niste čuli, jer je to dozvoljeno – udri po Vučiću, Srbiju šutiraj kako znaš i umeš“, konstatovao je Vučić.

Poručio je da niko više neće moći da šutira Srbiju, koja nije džak nikome, pa ni onima koji misle da su najmoćniji na svetu.

Podvukao je da je siguran da bi, zbog njegove posete Crnoj Gori, bilo izazivanja sukoba, koje on nikako ne žli, ne zato što ih se plaši, već zato što bi neki to iskoristili da naškode srpskom narodu u Crnoj Gori.

„Ne dam vam priliku da optužite Srbiju, da za Srbe kažete bilo šta“, poručio je predsednik.

On je dodao da će Srbija podržavati srpski narod, sve institucije srpskog naroda, od Matice srpske do svih udruženja, i to 10 puta više do sada, što niko ne može da zameri i zabrani, jer su to svetski standardi, te dodao da će se to raditi javno.

„I, ako bude trebalo, da organizujemo i nastavu na srpskom jeziku, pa da vidimo. . . Spaljujte knjige, imate i u Beogradu neke na koje možete da se ugledate“, rekao je Vučić.

Na primedbe da bi mogao da ide na KiM, Vučić je rekao da bi lično išao na Kosmet, te da je već išao na Božić u Gračanicu, ali da ne žele da mu dozvole da ode na KiM, gde bi ga uhapsili, jer se, kaže, drznuo da kaže istinu o Račku.

„Ono što sam uradio, finansijska konsolidacija, ući će u udžbenike. Oporavio zemlju, a ostaje mi da još pomognem svom narodu što mogu i da norlamno odem, za razliku od onih koji nisu ostavili ništa. A, da ostavim sramotu na svom čelu, da sam služio stranim interesima, da na štetu svom narodu… Samo uništena Srbija će im biti dobra“, rekao je Vučić.

Zato i u Hrvatskoj, kaže, vole kad su drugi na vlasti u Srbiji, jer žele uništenu i nepostojeću Srbiju, Srbiju u tragovima, a ne ekonosmki snažnu i jaku.

Dodao je da je kriv mnogima u Crnoj Gori što, sem Marka Bastaća, njih više nema na važnim funkcijama u Beogradu, ne upravljaju više policijom i BIA kao ranije, iako to nije zbog nacionalne pripadnosti, već upravo i suštinski, zbog profesionalnih razloga.

„Razumem zašto sam na udaru i zašto smetam svima, jer čitaju i izveštaje MMF-a i Svetske banke, a nisu ćoravi da vide autoputeve, plate i penzije… Srbija danas ima isti nivo plata kao Crna Gora. Da li znate nekada da je neko brže od Srbije napredovao po tom pitanju“, rekao je Vučić.

(Tanjug)