Naslovnica U FOKUSU Rusko-kineska nadmoć: Sirija vraćena u Arapsku ligu – Bes Vašingtona

Rusko-kineska nadmoć: Sirija vraćena u Arapsku ligu – Bes Vašingtona

„Global tajms“ je ocenio da su tragični događaji koji su se dešavali u Siriji u velikoj meri posledica bliskoistočne politike Vašingtona da huška jednu stranu protiv druge

Povratak Sirije u Arapsku ligu nakon 12-godišnje suspenzije predstavlja početak ispravnog puta ka političkom rešenju sirijske krize, simbolizuje nove visine solidarnosti i samorazvoja među arapskim zemljama, te doprinosi miru regiona koji se smatra „buretom baruta“, piše „Global tajms“.

Glasilo blisko Komunističkoj partiji Kine u svom uvodniku konstatuje da se ovim potezom talas pomirenja na Bliskom istoku nastavlja nakon obnavljanja diplomatskih veza između Saudijske Arabije i Irana.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dva su glavna razloga za povratak Sirije u Arapsku ligu. Prvo, veliki zemljotres, koji je početkom februara pogodio pogranični region Turske i Sirije, ubrzao je korake arapskih zemalja da obnove diplomatske odnose sa Sirijom. Drugo, već pomenuto pomirenje Saudijske Arabije i Irana, inače suprotstavljenih o pitanju sirijske krize, a uz posredovanje Kine.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine čestitalo je Siriji povratak u Arapsku ligu, ističući da, kao iskreni prijatelj i Sirije i drugih arapskih država, pozdravlja i podržava arapsku solidarnost i da će nastaviti da neumorno radi u tom cilju.

[adsenseyu1]

Međutim, nisu svi srećni zbog toga. SAD i Britanija otvoreno kritikuju tu odluku i smatraju da Sirija treba da ostane izopštena.

„Global tajms“ je ocenio da Vašington zapravo ne želi da prihvati sve veću autonomiju na Bliskom istoku, i da su tragični događaji koji su se dešavali u Siriji, ali i širom regiona u velikoj meri posledica bliskoistočne politike Vašingtona da „huška jednu stranu protiv druge“.

„Kada senka koju baca Vašington postane manja, zora mira postaje veća. Arapske zemlje svojom nezavisnom spoljnom politikom nisu ništa izgubile, a postigle su dijalog, pomirenje i poštovanje“, navodi kineski list i dodaje da je povratak Sirije u Arapsku ligu suptilan odgovor na dosadašnju praksu Vašingtona da raspiruje regionalne sukobe i zloupotrebljava vojne snage.

Konstatuje se i da američki mediji greše kada tvrde da novi mirovni potez na Bliskom istoku predstavlja odbacivanje interesa SAD u tom regionu.

„Ne radi se o tome da bliskoistočne zemlje postaju nezavisne od Zapada već o činjenici da se Zapad izoluje od cele međunarodne zajednice.“

[adsenseyu4]

Povratak Sirije u Arapsku ligu je dobar početak za političko rešenje krize, ali treba da se reše još mnoge prepreke, kao npr. nezakonite jednostrane američke sankcije uvedene Siriji.

Čvrsto podržavamo ujedinjene i jake arapske zemlje, a nadamo se da ćemo raditi s međunarodnom zajednicom kako bismo doneli sunce mira i nadu u razvoj u svaki kutak sveta, posebno na mesta obavijena senkom (američke) hegemonije, zaključuje „Global tajms“.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte