Naslovnica U FOKUSU Australijski parlamentarci traže oslobađanje Džulijana Asanža

Australijski parlamentarci traže oslobađanje Džulijana Asanža

Grupa „Vratite Džulijana Asanža kući“ obavestila je američku izaslanicu o „široko rasprostranjenoj zabrinutosti u Australiji zbog tekućih pokušaja SAD da izruče Asanža u Ameriku“

Međustranačka delegacija australijskih parlamentaraca sastala se sa ambasadorkom SAD Kerolajn Kenedi u Kanberi i zatražila od nje da pomogne da se obustavi nerešeni slučaj ekstradicije protiv osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža i dozvoli mu da se vrati u Australiju.

Parlamentarna grupa „Vratite Džulijana Asanža kući“ saopštila je da je obavestila američku izaslanicu o „široko rasprostranjenoj zabrinutosti u Australiji zbog tekućih pokušaja SAD da izruče Asanža u Ameriku“, preneo je „Rojters“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Različiti su stavovi o Asanžu u australijskoj zajednici i članovi Parlamentarne grupe odražavaju tu raznolikost. Ali nije sporno to da se prema Asanžu ophode nepravedno“, izjavili su poslanici nakon sastanka sa ambasadorkom SAD.

Džulijan Asanž, australijski državljanin, bori se protiv ekstradicije iz Velike Britanije u Sjedinjene Države, gde ga terete za objavljivanje poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša 2010. Vašington tvrdi da je otkrivanje tih dokumenata javnosti dovelo mnoge živote u opasnost.

[adsenseyu1]

Asanžove pristalice pak kažu da je on heroj protiv establišmenta, a žrtvovan je jer je razotkrio zločine SAD, uključujući sukobe u Avganistanu i Iraku.

Američka ambasada u Australiji potvrdila je sastanak u tvitu, ali nije podelila detalje istog.

Asanžov brat Gabrijel Šipton rekao je za Rojters da smatra da je sastanak „važno priznanje“ američke vlade da je „Džulijanova sloboda važna milionima Australijanaca“.

„Nakon što je premijer (Entoni Albaneze) izrazio frustraciju zbog Bajdenove administracije, ovo je sada test za ambasadorku Kenedi da vidi da li može da pokrene Vašington o ovom pitanju“, rekao je on.
Australijski premijer izjavio je za televiziju Ej-Bi-Si da je frustriran što još nije pronašao diplomatsko rešenje za nastavak pritvora Asanža i da je zabrinut za mentalno zdravlje osnivača „Vikiliksa“.

[adsenseyu4]

U Sjedinjenim Državama samo nekoliko članova Kongresa se oglasilo u podršci zahtevu da se odustane od optužbi protiv njega.

Ako bude izručen, Asanž se suočava s kaznom do 175 godina zatvora s maksimalnim obezbeđenjem.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte