Ruski vojni ekspert otkrio ono što svi kriju: Moramo preventivno da uništimo Poljsku a onda počinje nuklearni rat

vnfxkutrzcbxldsk

Zašto bi nova američka vojna baza u Poljskoj postala pretnja čitavom regionu? Rusko ministarstvo spoljnih poslova uspostavljanje američke vojne baze u Poljskoj vidi kao pretnju Rusiji.

Međutim, za vojnog analitičara Aleksandra Žilina, postavljanje ove baze bi moglo uticati na bezbednost čitave Evrope.

Komentarišući izjavu američkog predsednika Donalda Trampa o mogućem uspostavljanju vojne baze u Poljskoj, zamenik ruskog ministra spoljniih poslova Aleksandar Gruško je rekao je bi pozicioniranje te baze značilo uništenje osnivačkog akta NATO-a i Rusije iz 1997. godine, koji direktno zabranjuje raspoređivanje značajnih borbenih sila duž granice.

Vojni stručnjak i penzionisani pukovnik Aleksandar Žilin je otkrio zašto bi ta baza mogla predstavljati pretnju ne samo Rusiji, već i EU.

“U više navrata smo izjavili da bi uspostavljanjem vojnih instalacija na teritoriji istočnoevropskih zemalja, SAD eliminisale nacionalnu bezbednost ovih zemalja. Poljske vlasti prisilavaju Rusiju da izvršni neke korekcije,“ rekao je on.

Prema rečima analitičara, raketama instaliranim u američkoj bazi u Poljskoj bi trebalo vrlo malo vremena da stignu do ruske teritorije, tako da bi Moskva morala da uključi Poljsku na listu zemalja protiv kojih je potreban preventivan udar u slučaju ekstremne pretnje. Za Žilina, instalacija američke baze u Poljskoj je pogodna samo za SAD, a ne za poljski narod.

Vojni stručnjak je rekao da ako istočnoevropske zemlje nastave da puštaju Amerikance da postavljaju baze na njihovoj teritoriji, “mogle bi se suočiti sa kritičnom situacijom kada američka vojna mašina počne da radi. Tragedija je što je vrlo jednostavno pokrenuti ovu mašinu, ali ju je nemoguće zaustaviti,“ rekao je Žilin.

Prema njegovim rečima, EU takođe ne voli američko vojno prisustvo u regionu.

“Jasno je da su planovi za uspostavljanje vojne baze u Poljskoj usmereni protiv Rusije, ali ne samo protiv nje, zašto su, na primer, Nemačka ili Francuska toliko sumnjičave u vezi sa tim planom? Klađenje na Poljsku uz pomoć SAD bi moglo osporiti tradicionalne lidere Evrope. To je u skladu sa trajnim američkim principom – zavadi pa vladaj,“ objasnio je on.

Webtribune.rs