RUSKI GENERAL: Neće nas iznenaditi, Rusija se sprema za svemirske ratove koji dolaze

gerasimov

Šef ruskog Generalštaba i prvi zamenik ministra odbrane, general Valerij Gerasimov rekao je novinarima u subotu da se SAD pripremaju da vode ratove protiv „visokotehnološkog protivnika“, koji će uključivati visoko precizne vazdušne i svemirske rakete, oružja za elektronsko ratovanje i aktivni informacioni rat.

Stoga je potraga za racionalnim strategijama za vođenje rata sa drugačijim protivnikom od najveće važnosti za razvoj teorije i prakse vojne strategije. Potrebno je pojasniti suštinu i sadržaj vojne strategije, principe prevencije, pripreme za rat i njegovo vođenje”, rekao je načelnik Generalštaba.

On je novinarima rekao da se ruske oružane snage aktivno pripremaju za rat i oružane sukobe na modernom bojnom polju, razvijajući „klasične“ i „asimetrične“ tehnike ratovanja.

Gerasimov je upozorio da su SAD i njihovi saveznici usposavili agresivne tonove u svojoj spoljnoj politici i rade na ofanzivnim vojnim operacijama.

SAD i njihovi zapadni saveznici planiraju da uklone državnost u slabim zemljama, što je vidljivo iz nedavnih događaja u Venecueli, istakao je on.

“Sjedinjene Države i njihovi saveznici su odredili agresivni vektor svoje spoljne politike. Oni rade na ofanzivnim vojnim akcijama, kao što su globalni štrajk, borba u više sfera, koriste tehnologiju obojene revolucije i meku moć. Njihov cilj je da eliminišu državnost u zemljama koje im se ne dopadaju, da podriju suverenitet, promene zakonski izabrane organe državne vlasti ”, izjavio je Gerasimov.

On je spomenuo Avganistan, Irak, Libiju i Ukrajinu kao primere takve strategije.

„Trenutno se slične akcije vide u Venecueli“, istakao je Gerasimov.

On je dalje detaljno objasnio kako je Pentagon razvio novu strategiju ratovanja koja je usredsređena na korišćenje protesta, kako bi se pokrenula socijalna destabilizacija u ciljnim zemljama, dok se istovremeno sa preciznim oružjem napadaju ciljevi od bitnog značaja.

„Pentagon je počeo da razvija fundamentalno novu strategiju ratovanja, koja je već nazvana trojanskim konjem. Njegova suština je u aktivnom korišćenju protestnog potencijala “ pete kolone “ za destabilizaciju situacije, istovremeno napadajući najznačajnije objekte sa visokopreciznim oružjem “, rekao je Gerasimov novinarima.

Prema njegovim rečima, Rusija će se boriti protiv ovog novog tipa ratovanja uvođenjem aktivnog odbrambenog pristupa, koji obezbeđuje prostor za preventivne mere, kako bi se neutralisale pretnje po bezbednost države.

“Opravdanje mera koje se razvijaju trebalo bi da čine naučnu aktivnost vojnih stručnjaka. Ovo je jedna od prioritetnih oblasti za obezbeđivanje državne bezbednosti. Moramo biti ispred neprijatelja u razvoju vojne strategije, jedan korak ispred ”, rekao je Gerasimov.

On je dodao da im je učešće Rusije u sirijskom konfliktu omogućilo da razviju i koriste novu praktičnu sferu u ruskoj strategiji odbrane. To znači odbrana ruskih nacionalnih interesa izvan državnih granica, u okviru “strategije ograničenih akcija”.

Osnova ove nove strategije je da se stvore snage za brzo reagovanje, koje su sposobne da završe misije. U Siriji, ruske vazduhoplovne snage postale su srž takve efektivne moći.

Kritične komponente ove strategije, prema Gerasimovu, su informativni rat, brzo raspoređivanje snaga i unapred spremni upravljački sistemi.

Izjave Gerasimova dolaze deset dana nakon što je venecuelanska opoziciona stranka pokušala da uveze pomoć u prikolicama, koju su sponzorisale SAD, u Venecuelu, preko njenih granica sa Kolumbijom i Brazilom, što je izazvalo nasilne proteste između venecuelanskih oficira i demonstranata koji su bili za isporuku pomoći. Predsednik Nikolas Maduro osudio je neovlaščenu isporuku pomoći kao deo pilot testa Vašingtona pre vojne intervencije.

Webtribune.rs