Naslovnica U FOKUSU Ruski general izneo zapanjujuće primedbe o američkom sistemu „patriot“

Ruski general izneo zapanjujuće primedbe o američkom sistemu „patriot“

Američki PVO sistemi „patriot“ ne samo da nisu sposobni da zaštite objekte koji su u njihovoj zoni pokrivenosti, nego nisu u stanju da zaštite ni sami sebe.

Ovo je izjavio komandant snaga PVO-PRO Rusije, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Andrej Semjonov.

„Tokom specijalne vojne operacije potvrđene su visoke borbene sposobnosti ruskih sistema PVO da odbiju napade svih vrsta oružja za vazdušni napad protivnika – za razliku od reklamiranih PVO sistema ‘patriot’ koje su Ukrajini isporučile zemlje NATO i koji, kako se ispostavilo tokom specijalne operacije, ne samo da nisu u stanju da zaštite određene objekte, nego nisu sposobni da se suprotstave savremenom ruskom oružju, odnosno da zaštite sami sebe“, rekao je Semjonov.

On je istakao da su uslovi vođenja protivvazduhoplovne odbrane tokom specijalne operacije bez presedana zbog podrške koju SAD i NATO pružaju Oružanim snagama Ukrajine.

Po rečima Semjonova, najkompleksnije mete su operativno-taktičke i krstareće rakete strane proizvodnje.

„U cilju suprotstavljanja čitavom spektru oružja za vazdušni napad ukrajinske vojske, na teritoriji Rusije, uključujući zonu specijalne vojne operacije. raspoređen je opšti sistem PVO. Danas možemo da kažemo da nijedna vojska sveta nema iskustva u formiranju ovoliko velikih grupa PVO“, rekao je Semjonov.

On je saopštio da je protivvazduhoplovna odbrana Rusije od početka specijalne operacije uništila preko 42.000 meta, uključujući više od 550 aviona, 180 helikoptera i 27.000 dronova.

Po rečima Semjonova, trećina uništenih aviona i helikoptera ukrajinske vojske oborena je pomoću prenosnih protivvazduhoplovnih sistema.

Takođe, više od 5.500 vojnika iz snaga PVO odlikovano je državnim nagradama tokom specijalne operacije, a sedmoro je dobilo orden Heroja Rusije, piše Sputnik.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social