RUSKI EKSPERT: Kina je spremna da nanese odlučujući ekonomski udar Sjedinjenim Državama u najnepovoljnijem trenutku

Ekonomista Mihail Hazin tvrdi da bi se ekonomija Sjedinjenih Država mogla srušiti ako Peking odluči da do kraja ide u sukob sa Vašingtonom.

Dolaskom na vlast u Sjedinjenim Državama, aktuelnog predsednika Džoe Bajdena, Bela kuća je Kinu proglasila svojim glavnim geopolitičkim protivnikom.

Rusija i dalje predstavlja pretnju Vašingtonu, jer nije samo jaka vojna sila sposobna da pretvori ceo svet u nuklearni pepeo, već ima i bliske veze sa Evropom, što se američkom rukovodstvu ne sviđa mnogo. Ipak, Sjedinjene Države su i dalje dovele NR Kinu na prvo mesto pretnji.

Nije tajna da se Kina razvija užasnom brzinom. Ekonomija ove azijske zemlje raste tako brzo da će u bliskoj budućnosti postati globalna lokomotiva, istisnuvši američku sa vodeće pozicije.

Ovakvo stanje stvari nije odgovaralo prethodnoj administraciji Bele kuće na čelu sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, koja je pre nekoliko godina objavila trgovinski rat Pekingu, a ni sadašnja nije zadovoljna time.

Sudeći po tome kako se događaji razvijaju, strane su prešle na razmenu napada u punoj meri.

Kao što je ekonomista Mihail Hazin primetio na svom Telegram kanalu, Kina je učinila izuzetno bolan korak za Vašington u najnepovoljnijem trenutku.

Peking je odlučio da zatvori svoje luke za izvoz robe u Sjedinjene Države, kako bi izazvao snažnu inflaciju preko okeana.

Sjedinjene Države, pak, prete da će isključiti akcije kineskih kompanija sa berzanske liste ako vlasti NR Kine ne odstupe.

„Ako se to dogodi, doći će do kolapsa na obe strane, i brzo će eskalirati“ u veliki sukob, rezimirao je Hazin.

Webtribune.rs