RUSKA PRETNJA UZDRMALA SVET: Zašto ste vi uopšte došli u Siriju? Ko vas je ovde zvao?

Vladimir-Putin

Rusija dovodi u pitanje to zašto se SAD bore u Siriji. Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzia, izrazio je sumnje u pravu svrhu delovanja SAD u Siriji.

“Sumnjamo da Amerikanci imaju druge planove, i to ne samo u Siriji,“ rekao je Nebenzia.

Ovaj diplomata se prisetio da je Vašington opravdao svoje vojno prisustvo u ovoj arapskoj zemlji tako što je tvrdio da se bori protiv terorizma.

Ambasador je rekao da je prioritet Rusije u Siriji da traži političko rešenje krize u toj zemlji kako bi se okončao rat koji je opustošio zemlju od 2011. godine.

Takođe je napomenuo da proces formiranja komisije, čija je svrha izrada sirijskog ustava, i dalje napreduje.

Prioriteti Rusije, rekao je Nebenzia, jeste okončanje terorizma u Siriji i osiguranje političkog pomirenja.

SAD, na čelu međunarodne koalicije, su od 2014. godine sprovele operaciju protiv ISIS-a u Siriji i Iraku.

Amerikanci deluju u Siriji bez odobrenja vlade Damaska, za razliku od Rusije koje je vojno intervenisala u septembru 2015. godine na zahtev Damaska.

SAD tvrde da se bore protiv terorista u Siriji, ali samo sprovode vazdušne napade protiv ISIS-a i snaga sirijske vlade. Uprkos tvrdnjama da se bore protiv ISIS-a, oni su učinili malo toga da zaustave ovu terorističku grupu, i umesto toga, ISIS se čak proširio od američke intervencije.

Međutim, uz rusku intervenciju, ISIS je praktično poražen u Siriji, i ova grupa džihadista kontroliše samo male delove Sirije.

Pad ISIS-a je počeo kada su ruski vazdušni udari počeli da ciljaju konvoje kamiona koji su uzimali naftu sa polja koje kontroliše ISIS, i koja je ulazila u Tursku kako bi se prodala.

Koalicija pod vođstvom SAD-a je potpuno ignorisala trgovinu naftom između ISIS-a i Turske, dok je Rusija prioritizovala uništavanje šema finansiranja terorističkih grupa.

Kada je to postignuto, ruski vazdušni udari su blisko podržali napore sirijske vojske na terenu protiv terorističke organizacije, postižući za nekoliko meseci ono što koalicija pod vođstvom SAD-a nije mogla, ili preciznije rečeno, što je odbijala da radi tokom više od godinu dana vazdušnih udara.

Webtribune.rs