NEZAMISLIV STRAH OD RUSKE VOJSKE: Ruska mornarica dobila NAJOPASNIJU nuklearnu raketu na svetu

Ruska mornarica konačno u službu prihvatila interkontinentalnu balističku raketu R-30 Bulava

Nakon četrnaest godina testiranja, ruska mornarica je konačno u službu prihvatila raketni sistem D-30, uključujući i interkontinentalnu balističku raketu R-30 Bulava, navodi se u saopštenju novinske agencije TASS od 29. juna.

“Program za verifikaciju vatre, postavljen od strane vojnog odeljenje, u potpunosti je i uspešno realizovan, dokazana je pouzdanost Bulave, čime su uklonjene sve prepreke za uključivanje ove rakete u službu. Doneta je odgovarajuća odluka, potpisani su neophodni dokumenti,“ prenosi TASS citirajući izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

rusija4

R-30 Bulava (NATO ime: SS-NX-30) je ruska interkontinentalna balistička raketa koja čini deo lansirnog sistema D-30. Raketa je dizajnirana da nosi višestruke bojne glave i ima domet od oko 9.500 kilometara.

Bulava ima astro-inercijalno vođenje sa ruskim GLONASS satelitskim navigacionim sistemom. Ima CEP od 350 m. Ova raketa je dizajnirana da prevaziće vazdušne odbrane. Za ovu ulogu, ona nosi niz mamaca. Pored toga, RV su sposobne za manevrisanje i ponovno ciljanje tokom leta, kako bi nadmašile neprijateljske vazdušne odbrane.

TASS je takođe istakao da je od 2005. godine sprovedeno oko 30 probnih lansiranja rakete R-30, i da su oko trećine njih pratili razni tehnički problemi. Poslednja lansiranja su se odigrala 22. maja 2018. godine, kada je podmornica K-535 Juri Dolgoruki izvela uspešno lansiranje četiri interkontinentalne balističke rakete Bulava iz Belog mora.

Webtribune.rs