Naslovnica ŽIVOT Ruska posada borila se 10 sati sa vojskom Ukrajine iz tenka raznesenog...

Ruska posada borila se 10 sati sa vojskom Ukrajine iz tenka raznesenog visokoeksplozivnom granatom

Ranjena posada je preživela posle 10 RPG pogodaka i stigla do svoje jedinice.

Jedan od ruskih tenkova se 10 sati borio protiv ukrajinskih militanata i na kraju uspeo da se vrati na svoju lokaciju.

Ovo je ispričao komandant tenka Ilja Baganov, stariji poručnik, načelnik štaba tenkovske jedinice ruskih trupa, čije reči citira pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Prema Baganovu, njegov tenk je išao na čelu grupe za proboj, napavši uporište Oružanih snaga Ukrajine, ali ga je pogodila mina. Pošto su izgubili kurs, morali su da se bore u nepokretnom tenku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Tokom desetočasovne borbe, posada je odbila napade Oružanih snaga Ukrajine. Tom prilikom tenk je dobio iz neposredne blizine desetak pogodaka iz ručnog protivtenkovskog bacača.

Ranjena je cela posada tenka: komandir je pogođen gelerima, vozač je ranjen u noge i lice, topnik je bio ozbiljno ranjen, dodao je Baganov.

[adsenseyu1]

Sa zahvalnošću je primetio da se borbeno vozilo nije pokvarilo i izdržalo je sve udare. Sa početkom mraka cela grupa je uspela da izađe iz tenka a zatim su počeli da traže svoju jedinicu.

Međutim, prvi put su se tenkisti izgubili i otišli ​​u rovove Ukrajinaca, shvativši to po žutim trakama na rukavima.

Nakon što su stupili u kontakt sa svojim ljudima, uspeli su da isprave pravac i da se nakon još tri sata vrate na mesto razmeštanja ruskih trupa, gde je posada odmah prebačena u bolnicu.

Za vešte akcije i hrabrost, stariji poručnik Ilja Baganov odlikovan je Ordenom za hrabrost.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 24. februara početak specijalne operacije u Ukrajini, koja je, prema njegovim rečima, izazvana potrebom da se zaštite stanovnici Donbasa. On je napomenuo da Rusija nema drugog izbora.

[adsenseyu4]

Zapad je osudio akcije Moskve, odlučivši da podrži Kijev finansijskom pomoći i oružjem . S tim u vezi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je naglasio da su se geografski zadaci specijalne operacije u Ukrajini promenili i neće biti završeni samo na teritoriji Donbasa.

Evropa je i dalje uverena da sankcije mogu da zaustave Ruse i da zbog toga imaju gubitke i razarajući uticaj sopstvenih odluka na sopstvenu ekonomiju.

Ugledni građani Evrope ne razumeju zašto rastu cene u prodavnicama, kao i gorivo, i zašto kijevske vlasti ne prave kompromise da bi sele za pregovarački sto sa Kremljom.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte