RUSIJA UPUTILA JEZIVU PRETNJU AMERICI: Ako postavite rakete u Evropi OČEKUJTE NAŠE RAKETE NA VAŠEM PRAGU

rusija

Rusija će rasporediti rakete na teritorijama svojih saveznika ukoliko SAD postave slično oružje u Evropi, upozorio je predsednik Spoljnopolitičkog odbora gornjeg roma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev.

Namera SAD da se povuku iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine mogla bi da nagovesti mogućnost raspoređivanja raketa zabranjenih tim paktom u Evropi, rekao je Kosačev, prenosi AP.

Visoki ruski poslanik je upozorio da će, ukoliko do takvog raspoređivanja dođe, Rusija svojim oružjem uzeti na nišan američke rakete.

Rusija bi, dodao je Kosačev, na takav potez mogla da odgovori i raspoređivanjem sličnih raketa bliže svojim susedima i, „ako treba, na teritorijama svojih saveznika“.

Takve opcije su, napomenuo je, hipotetičke i Rusija se i dalje nada da Sporazum INF može biti spasen.

Aktivno radimo sa svima koji su spremni da sarađuju s Rusijom u pojačavanju pritiska na SAD kako bi se taj sporazum sačuvao – rekao je, ali nije precizirao u kojim bi zemljama eventualno mogle da budu raspoređene ruske rakete.

Američka agencija navodi da Rusija ima snažne vojne veze sa zapadnim susedom Belorusijom, koja se graniči sa članicama NATO Poljskom i Litvanijom, a podseća da su dve saveznice održale zajedničke vojne vežbe u jeku tenzija sa Zapadom.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je prošlog meseca da namerava da povuče SAD iz Sporazuma INF zbog navodnih ruskih kršenja.

Moskva je negirala da krši pakt i optužila Vašington za njegovo kršenje.

Sporazum INF, koji su potpisali tadašnji predsednik SAD Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačev, zabranio je SAD i Rusiji da poseduju, proizvode ili testiraju nuklearne krstareće i balističke rakete koje se lansiraju sa kopna, a dometa su od 500 do 5.500 kilometara.

Takvo oružje se smatralo posebno destabilizujućim jer mu je potrebno svega nekoliko minuta da dopre do mete, ostavljajući političkim liderima premalo vremena da odvagaju odgovor i povećavajući opasnost od nuklearnog rata.

(Tanjug)