Rusija testira podvodne dronove za traganje i praćenje podmornica

Podvodni dronovi za traganje i praćenje podmornica već su napravljeni i trenutno se testiraju u Rusiji, saopštio je Sputnjiku predstavnik Centralnog konstruktorskog biroa morske tehnike „Rubin“.

„Roboti, za razliku od klasičnih podmornica, mogu koristiti i otvorene metode za traženje neprijatelja, na primer aktivnu hidroakustiku.

Uništavanje aparata zbog njegovih malih gabarita i manevarskih sposobnosti, ne samo da je otežano, već i ekonomski neisplativo.

Druga opcija – pravljenje veoma velikih aparata, deplasmana od deset tona, koji imaju velike zalihe energije i složena sredstva otkrivanja. Takvi aparati se već prave i testiraju“, rekao je predstavnik „Rubina“.

On je naglasio da, sa tačke gledišta borbe pod vodom, najprivlačniji zadatak za robotizovane podvodne aparate – traganje i praćenje podmornica protivnika.

Na prošlom forumu „Armija 2021“ Konstruktorski biro „Rubin“ je predstavio nekoliko novih podvodnih aparata za civilnu namenu, između ostalog, „Amulet-2“, veoma male klase. On je predviđen za traganje, istraživanje i osmatranje pri porinuću do 70 metara.

Pored toga, na štandu „Rubina“ bio je predstavljen i atomski robotizovani podvodni aparat „Vitjaz-D“ koji se prvi u svetu porinuo na dno Marianske padine (11.022 metara).

Konstruktorski biro „Rubin“ je specijalizovan za projektovanje podmornica i bespilotnih podvodnih aparata. Trenutno se u Ratnoj mornarici Rusije nalazi nekoliko tipova podmornica koje je projektovao „Rubin“, između ostalog, strateške atomske klase „Borej“ i konvencionalne klase „Varšavjanka“.