Rusija: Ovo je još jedan dokaz antisrpske represije

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva osuđuje presudu Prištine kosovskom Srbinu Ivanu Todosijeviću.

Presuda je doneta zbog načina na koji je Todosijević okvalifikovao događaje u selu Račak, u januaru 1999. godine, a Moskva smatra da je to još jedan dokaz antisrpske represije koju kosovske vlasti sistematski sprovode.

„Odlučno osuđujemo presudu Prištine protiv poslanika Srpske liste Todosijevića zbog toga što je govorio o falsifikovanom karakteru događaja u selu Račak“, rekla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Ona je podsetila na istragu koju je sproveo tim međunarodnih eksperata koja nije dovela do jedinstvenih zaključaka.

„Od početka je bilo dosta neslaganja, a mnogobrojni dokazi su ukazivali da je tamo došlo do sukoba srpskih bezbednosnih snaga i pripadnika OVK“, rekla je Zaharova i dodala da prištinske vlasti nastavljaju da insistiraju na svojoj verziji događaja, ali i da se obračunavaju sa političkim oponentima, lokalnim Srbima.

Todosijevičh je osuđen na dve godine zatvora zbog, kako tvrde u Prištini, „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku, mržnju i netoleranciju“ samo zato što je izjavio da je povod za agresiju bila takozvana humanitarna katastrofa na KiM, izmišljeni Račak.

(Tanjug)