Rusija neće prodavati naftu državama koje pokušaju da ograniče cenu

Rusija ne planira da isporučuje naftu i naftne derivate zemljama koje budu uvele ograničenje cena na ruske energente, saopštio je novinarima potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

„Rusija potvrđuje svoj status pouzdanog snabdevača energentima na svetskom tržištu i tržišni status naših odnosa sa partnerima. S tim u vezi, ne planiramo da isporučujemo naftu i naftne derivate u zemlje koje budu primenjivale princip gornjih granica cene, uz naknadnu preorijentaciju isporuka na tržišno-orijentisane partnere ili ćemo smanjiti proizvodnju“, rekao je on.

Novak je napomenuo da uvođenje gornje granice cena energenata, kao i politizacija energetskog sektora, mogu samo da dovedu do nestašica i problema u snabdevanju energentima.

„Uvođenje gornje granice cene (ruske nafte) predstavlja akt mešanja bez presedana u tržišne principe funkcionisanja tržišta nafte, što će neminovno dovesti do pada investicija, smanjenja ponude i deficita ponude nafte i druge berzanske robe na koju se ovaj mehanizam može primeniti u budućnosti“, rekao je on.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu