Naslovnica SPEKTAR Rusi zaustavili poletanje ukrajinskih ratnih aviona – Američki stručnjaci nemoćni

Rusi zaustavili poletanje ukrajinskih ratnih aviona – Američki stručnjaci nemoćni

Borbeni avioni ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva redovno moraju da napuštaju borbene zadatke i vraćaju se u bazu zbog rada ruskih sistema za elektronsko ratovanje koji im isključuju elektroniku, rekao je za RIA Novosti dobro obavešteni izvor.

„Ruski sistemi za elektronsko ratovanje, kao što je Krasuha, trenutno su u stanju da potpuno potisnu sistem kontrole ukrajinskih lovaca i jurišnih aviona. Kao rezultat toga, piloti Oružanih snaga Ukrajine redovno moraju da napuštaju borbene misije zbog kvara sistema i da se vraćaju u bazu”, rekao je sagovornik.

On je pojasnio da se „ ukrajinski avioni vraćaju u bazu koristeći zemaljske reference, jer njihova navigacija „pada” zbog potiskivanja.

Oružane snage Rusije aktivno koriste sisteme Krasuha-S4 u zoni specijalnih vojnih operacija. Konkretno, kako je vojska ranije izvestila u video snimku ruskog Ministarstva odbrane, drugi metod uticaja na avijaciju je da zbog ometanja radara Krasuha, ukrajinski avioni moraju da se podignu sa male visine, a zatim padaju u zonu uništenja ruskih sistema PVO.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Prema javnim podacima, opseg uticaja sistema Krasuha na neprijateljsku elektroniku je do 150 kilometara.

[adsenseyu1]

Prema pravilima Ministarstva odbrane, elektronsko ratovanje je vrsta oružanog ratovanja tokom koje se radio-emisije (radio smetnje) primenjuju na radioelektronska sredstva kontrole, komunikacije i izviđanja neprijatelja u cilju promene kvaliteta informacija koje kruže. Pored toga, elektronsko ratovanje podrazumeva zaštitu svojih sistema od sličnih uticaja.

Webtribune.rs

 

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social