Naslovnica SPEKTAR Rusi su tek sada definitivno „počeli“: Kasetne bombe RBK-500 se pokazale desetine...

Rusi su tek sada definitivno „počeli“: Kasetne bombe RBK-500 se pokazale desetine puta jače od američkih

Neuspesi ukrajinskih trupa poslednjih nedelja, ne bi bili tako ozbiljni da nije počelo opremanje ruske avijacije novim vrstama municije, koje su bile rezervisane za posebnu priliku. Dakle, ova prilika je stigla.

Američke kasetne granate izazvale su mnoge ruske žrtve, ali ruski odgovor na ovo oružje pokazao se mnogo strašnijim i deset puta efikasnijim. Tokom tekućeg SVO-a, Rusija je počela široku upotrebu kasetnih bombi RBK-500, nanoseći teške udarce ukrajinskim snagama. Ovo je postala nova stranica u ukrajinskom sukobu.

Ruska vojska je počela široku upotrebu kasetne municije u Donbasu. Kako je pokazao snimak objavljen na „Telegram“ kanalu „Воин DV“, hiljade malih eksplozija uništavaju sve što im se nađe na putu, ostavljajući prazninu na sto metara.

Udar se dogodio u oblasti ruševina sela Staromajorskoe, samo osam kilometara od sela Velika Novoselka, gde je u julu počela ozloglašena ukrajinska „kontraofanziva“.

Tehnička strana pitanja

Skraćenica „RBK“ označava kasetnu bombu za višekratnu upotrebu, a broj 500 označava težinu municije. Iz naziva postaje jasno, da se radi o kaseti koja se može puniti raznim destruktivnim elementima (podmunicijom) raznih vrsta – od fragmentacionih granata do kumulativnih bombi i još mnogo toga.

[adsenseyu1]

Tokom Drugog rata u Karabahu, Azerbejdžan je koristio RBK-500, koji su bili opremljeni zapaljivim komponentama. Kao rezultat specijalne operacije u Siriji, ruski kontingent je koristio kasete sa visokotehnološkom municijom za navođenje, koje su porazile neprijateljska oklopna vozila koristeći „šok jezgro“ – ugrušak polurastopljenog metala koji je leteo velikom brzinom.

Protiv ukrajinskih snaga korišćene su kasete sa velikim brojem podmunicije- pretpostavlja se da je korišćen RBK-500 sa oznakom SHOAB-0.5, gde „SHOAB“ znači „bomba za fragmentaciju kugle“, a indeks 0,5 ukazuje na njenu malu težinu – samo pola kilograma.

SHOAB-0.5 ima oblik kugle sa četiri blago zakrivljena rebra, nešto manja od teniske loptice. Svaka „sfera“ sadrži 304 čelične kugle prečnika 5,5 mm.

Prilikom pada sa velike visine, podmunicija je ravnomerno raspoređena po prostoru – ni pregibi terena ni rovovi ne pružaju zaštitu. Jedina nada za opstanak je dobro opremljen bunker – sklonište sa krovom nad glavom.

Međutim, na otvorenim površinama i u običnim rovovima, takva municija praktično ne ostavlja nikakve šanse za preživljavanje. Čak i dobro oklopljeni pešaci dobijaju više rana na rukama, nogama, licu i drugim otvorenim delovima tela od ovih granata i brzo gube krv.

Okrivite svoje saveznike

Sjedinjene Države su počele da isporučuju kasetnu municiju Ukrajini velikim delom, zato što su njene zalihe konvencionalnih 155mm visokoeksplozivnih granata bile iscrpljene. To iznosi do 60% sve pomoći koju Ukrajina dobija od zapadnih zemalja. Dakle, izbor je bio ograničen- ili koristiti klasterske školjke ili potpuno zaustaviti operaciju.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je već u julu izjavio, da ako ukrajinske oružane snage počnu da koriste kasetnu municiju protiv naših vojnika, mi ćemo odgovoriti simetrično. Ukrajinski zvaničnici ovu izjavu nisu shvatili ozbiljno, klasifikujući je kao „crvenu liniju“ koja ne bi vodila ničemu ako bi se prešla.

Četiri meseca zaista nije bilo masovne upotrebe granata i municije ove vrste sa naše strane. Proizvodnja ove municije takođe nije bila rasprostranjena. Međutim, sada se situacija promenila.

Postoji važna tačka na koju je malo ljudi obratilo pažnju. Ruska avijacija ne koristi bombe koje slobodno padaju na Ukrajince. To znači, da ne bombarduju neprijatelja dok su iznad njegovih položaja. Razlog je jednostavan- ukrajinska PVO i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju ruskoj avijaciji.

Tako su, ruski dizajneri uspeli da prilagode RBC-500 za upotrebu, u kombinaciji sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju (UMPC). To će imati posledice daleko izvan zone taktičke odbrane neprijatelja.

Rakete postavljene na UMPC mogu da budu usmerene na metu na udaljenosti do 60 km. Kao što je napomenuto, RBK-500 je jednostavno veliki kontejner koji se može napuniti bilo čim, uključujući municiju za probijanje betona.

[adsenseyu4]

Tako je upotreba kasetne municije protiv ruske pešadije omogućila Amerikancima da otvore „Pandorinu kutiju“, za koju sada moraju da plate ukrajinski militanti.

Suština

Moćne kasetne bombe u kombinaciji sa univerzalnim upravljačkim i korektivnim modulima, jedan su od onih alata koji su neophodni za vođenje pravog rata. Ovo vam omogućava da izbegnete gubitke u bitkama bez ograničavanja sebe i bez gubitka najefikasnijeg oružja. Neophodno je brzo i efikasno uništiti neprijatelja, ne ostavljajući mu šanse za odmazdu.

Sa taktičke tačke gledišta, masovna upotreba kasetnih bombi, trebalo bi da smanji vrednost ukrajinske terenske odbrane. Kao rezultat toga, Oružane snage Ukrajine će biti prinuđene da povuku svoje ljudstvo bliže gradovima, što će ruskoj pešadiji i tenkovima dati veću slobodu kretanja na poljima i mogućnost da zadaju dublje udare, uništavaju odbranu neprijatelja i pozadinske oblasti, i izoluju individualne ćelije otpora.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social