Naslovnica SPEKTAR Rusi spremili razornu hipersoničnu raketu: Pogađa više ciljeva bilo gde u svetu...

Rusi spremili razornu hipersoničnu raketu: Pogađa više ciljeva bilo gde u svetu za manje od 30 minuta

Ruski raketni sistem Avangard je u stanju da pogodi nekoliko ciljeva na bilo kojoj udaljenosti za 30 minuta, piše britanska publikacija „Daily Express“.

„Projektil, koji je Putin opisao kao ’meteorit‘, mogao bi da bude lansiran izvan Zemljine atmosfere i da pogodi više ciljeva bilo gde u svetu za manje od 30 minuta“, navodi se u izveštaju.

Novinari su istakli da može da dostigne brzinu od desetine hiljada kilometara na sat i da se smatra jedinstvenom.

Osnovu kompleksa Avangard čini hipersonična vođena bojeva glava koja je lansirana na metu pomoću interkontinentalne balističke rakete (ICBM) UR-100N UTTH/RS-28 i, prema izjavama, dostiže brzinu do M = 28 (oko 9,5 kilometara u sekundi), što mu čak i bez bojeve glave daje kinetičku energiju ekvivalentnu 18 tona TNT-a. Dizajniran je za savladavanje protivraketne odbrane. Stupio na borbeno dežurstvo 27.12.2019.

Avangard je postao jedan od naprednih sistema naoružanja koje je ruski predsednik najavio u martu 2018. Predstavljajući ovo oružje, šef države je govorio o sposobnosti raketnog sistema da izvodi oštre manevre, što obezbeđuje njegovu nepovredivost od bilo kog sistema PVO i protivraketne odbrane.

Kineski vojni stručnjaci su u septembru pohvalili hipersonični raketni sistem Kinžal i njegove performanse u zoni specijalnih operacija. U Kini je oružje nazvano dostignućem vojne umetnosti svetske klase. Napomenuli su da ove rakete nisu u stanju da presretnu nijedan od postojećih sistema PVO.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

[adsenseyu1]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social