RUSI SPREMAJU VELIKI PROJEKAT: Vojna baza, nuklearno sklonište i ljudska kolonija na Mesecu, Amerika zabrinuta

gththrfdrgd

Izgleda da je svemirska trka ponovo počela. Rusija ima velike planove za Mesec i želi da pošalje ekipu od 12 kosmonauta na površinu Meseca pre nego što napravi permanentnu bazu na Zemljinom satelitu.

Planovi za formiranje ruske lunarne kolonije su počeli, a agencija Roskosmos je najavila zvanične planove za slanje 12 kosmonauta u permanetnu bazu koja će biti uspostavljena na Mesecu.

Prema navodima Roskosmosa, lunarna baza će se primarno koristiti za istraživanja i iskopavanje vrednih minerala. Međutim, ima puno onih koji veruju da ruski planovi nisu čisto naučni i da će ruska lunarna baza imati i vojnu svrhu.

„Lunarna baza će u početku biti rukovođena sa najviše 2-4 ljudi, a njihov broj će vremenom porasti na 10-12“, rekla je Olga Žarova iz Centralnog istraživačkog instituta za izgradnju mašina.

Prema izveštajima, rusku lunarnu bazu će pokretati energetska stanica koja će biti postavljena blizu jednog od mesečevih polova.

Stanica će u sebi imati i atomsko sklonište pod zemljom koje će moći da zaštiti posadu od zračenja i „nuklearnih napada“.

Ruska svemirska agencija je navela da se nada da će uspešno lansirati lunarnu sondu 2024. godine kako bi istražila potencijalne lokacije za izgradnju baze pre nego što se kosmonauti pošalju na Mesec 2030. godine.

Prema izveštajima ruske novinske agencije Tass, naučnici već rade na izgradnji letelice Luna 256 koja će poslati ruske kosmonaute na Mesec.

Takođe je u razvoju Angara-A5V raketa koja će slati delove za ljudsku koloniju na Mesec.

Roskosmos planira da pošalje 6 odvojenih Angara raketa na Mesec kako bi misija bila kompletirana.

Prema izveštajima, svakim lansiranjem će se poslati novi modul na površinu Meseca, a baza će se praviti deo po deo kao što je pravljena Međunarodna svemirska stanica.

Veruje se da će se baza na Mesecu graditi oko 10 godina.

U drugim vestima, ruska kompanija Energia je otkrila prošlog meseca da planira izgradnju letelice od 11,4 tone koja će moći u više navrata da transportuje tovar i kosmonaute do površine Meseca u periodu od 5 dana.

Ruska letelica Sojuz je trenutno najveće vozilo koje može da pošalje ljude u svemir, a takođe ju je napravila Energia.

„Istraživanje Meseca je glavni prioritet ruskih aktivnosti u narednih 10-20 godina. Rusija razvija napredne transportne letelice nove generacije, a uskoro će doći i do razvoja drugih elemenata lunarnog programa“, rekao je Solncev na sajtu kompanije Energia.

Ruski novi lunarni planovi će definitivno izazvati novu svemirsku trku za brojnim dragocenim mineralima sa površine Meseca.

Navodi se i da Roskosmos i Evropska svemirska agencija rade zajedno kako bi poslali letelicu na južni pol Meseca u potrazi za vodom.

Profesor Igor Mitrofanov, jedan od vodećih naučnika Svemirskog istraživačkog instituta u Moskvi, rekao je da Rusi moraju da odu na Mesec i da će 21. vek biti vek u kom će ljudska civilizacija konačno uspostaviti bazu na Mesecu.

Webtribune.rs